Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Agenda

Digitaal symposium Borstkanker: samenwerken voor het behoud van kwaliteit van leven

12 oktober 2021

Lange tijd draaide het in de oncologie maar om één ding: patiënten zo lang mogelijk in leven houden. Hoe patiënten overleefden was van ondergeschikt belang. De laatste decennia denkt men daar gelukkig anders over. Kwaliteit van leven is minstens zo belangrijk. Kwaliteit van leven is een breed begrip. Ze wordt niet alleen bepaald door de lichamelijke gevolgen van kanker(behandeling), maar ook door de psychologische, sociale en maatschappelijke impact van de ziekte. Denk aan angst, depressie, relationele problemen, werkhervatting, etc. Ondanks het feit dat de ziekte tegenwoordig in veel gevallen te behandelen is, houden patiënten erg vaak diverse chronische klachten met alle gevolgen van dien. Verschillende
medische en niet-medische disciplines werken samen om de kwaliteit van leven van de patiënt zo optimaal mogelijk te houden.

Het Catharina ziekenhuis, Bernhoven ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis, Maastro Clinic, Maastricht UMC+, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum werken daarom samen onder de naam OncoZON. Hét netwerk voor oncologische zorg in Zuidoost-Nederland. Onze ambitie is dat iedere patiënt in de regio de best mogelijke zorg krijgt volgens de laatste inzichten. Bent u benieuwd wat dit betekent voor de zorg voor patiënten met borstkanker? Schrijf u dan in voor ons digitale patiënt symposium op 12 oktober. Hier zullen aan de hand van interessante onderwerpen en ervaringsverhalen de verschillende ontwikkelingen binnen de borstkankerzorg op het gebied van kwaliteit van leven worden toegelicht.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
18:15 – 18:30 uur: Inloop
18:30 – 18:40 uur: Opening door patiëntenvereniging BVN en OncoZON
18:40 – 18:55 uur: Onco(-plastische) chirurgie – chirurg Sabrina Maaskant
19:00 – 19:15 uur: Complementaire behandelmethoden binnen de oncologie –
verpleegkundig specialist Myrthe Welman
19:20 – 19:35 uur: Bijwerkingen hormoontherapie en hoe hiermee om te gaan – oncoloog
Maartje van Kats
19:40 – 19:55 uur: Pauze
19:55 – 20:10 uur: Na de diagnose….What about sex? – psycholoog Esther Castermans
20:15 – 20:30 uur: Fit tijdens en na de behandeling van borstkanker; het belang van
voeding en bewegen – sportarts Milou Beelen
20:35 – 20:50 uur: Ervaringsverhaal patiëntvertegenwoordiger BVN - Mieke Winten
20:55 – 21:00 uur: Afsluiting

U kunt zich alvast aanmelden door een mail te sturen naar: esmee.volders@mumc.nl. Graag aanmelden vóór 9 oktober 2021. U ontvangt vervolgens per mail een link naar de omgeving waar u het symposium kunt volgen.

Met vriendelijke groet namens het bestuur van de OncoZON borstkanker werkgroep,

M. de Boer, M. Smidt, K. Schenk, en M. Winten

Sluit de enquête