Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Agenda

Hyacintenverkoop voor jonge mensen met kanker

24 januari 2020

Koop vrijdag 24 januari hyacinten in de Serrehal van het Maastricht UMC+ en steun jongvolwassenen met kanker. Voor de zesde keer organiseert het AYA Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de hyacintenactie. Op vrijdag 24 januari staat in 22 ziekenhuizen een hyacintenkraaam. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s.

Koop vrijdag 24 januari vanaf 09.00 uur een bosje hyacinten in de Serrehal van het Maastricht UMC+ en steun jongvolwassenen met kanker. Voor de zesde keer organiseert het AYA Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de hyacintenactie. Op vrijdag 24 januari staat in 22 ziekenhuizen een hyacintenkraaam. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s.

Jaarlijks krijgen in Nederland 2.700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20 procent. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties en vruchtbaarheid. Kanker op deze jonge leeftijd is zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Van eventuele klachten door de behandeling, zoals vermoeidheid en chronische pijnklachten, kunnen AYA’s een heel leven last hebben. Hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zetten zich in voor de verbetering van zorg voor AYA’s. Hyacintenkwekers doneren ook in 2020 ruim 5.000 bossen snijhyacinten.

Leeftijdsspecifieke zorg
Het AYA Zorgnetwerk biedt leeftijdsspecifieke zorg die de medische behandelingen onlosmakelijk laat samenvallen met psychosociale zorg, direct vanaf de diagnose en tot ver daarna. Zorg waarin gekeken wordt naar de gehele mens en niet alleen naar de ziekte, en waar ruimte is voor alle ‘normale vragen in een abnormale situatie’ die op je pad komen als je jong bent en kanker krijgt.

Het AYA Zorgnetwerk
Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk is een kennis- en zorgnetwerk, opgericht om overleving en kwaliteit van leven van AYA’s te verbeteren. Het zorgnetwerk bundelt als netwerk maximaal alle kennis en kunde van 'kanker op de AYA leeftijd'. In dit netwerk, werken zorgprofessionals (professionele deskundigheid), AYA’s (ervaringsdeskundigheid) en patiëntenorganisaties nauw samen. Dit wordt ondersteund door opleiding van professionals en uitgedaagd door wetenschappelijk onderzoek. Het nationaal netwerk is opgedeeld in zes regio’s, met elk een ‘AYA Kenniscentrum’ in een Universitair Medisch Centrum. Met het aansluiten van steeds meer ziekenhuizen, professionals uit de eerste lijn en de informele zorg, groeit het draagvlak van het AYA Zorgnetwerk doorlopend.

Sluit de enquête