Dinsdag 24 september 2019

Jonge Brein College in Maastricht

Jonge Brein CollegeOp 24 september vond het Jonge Brein College plaats in Maastricht. Prof. Thérèse van Amelsvoort en prof. Bart Rutten waren de sprekers. Het was een geslaagd avond met meer dan 200 aanwezige gasten.

Thérèse begon met een presentatie over de ontwikkeling van het jonge brein en de relatie met de ontwikkeling van psychische problemen op jonge leeftijd. Ze noemde het belang van tijdige hulp en dat de geestelijke gezondheidszorg, dat is nu geboden, is het niet de jeugd bewijs. Een stap in de goede richting is @ease; een toegankelijke en vriendelijke plek, waar jongeren gratis en anoniem kunnen lopen met hun (niet) alledaagse problemen, en waar een luisterend oor geboden door (getrainde) collega's.

Bart presenteerde een reis door de hersenen, met name het dopamine systeem, om te begrijpen dat het gebruik van cannabis tot een psychose kan leiden. Dopamine is o.a. verantwoordelijk voor de gevoelens van geluk, het welzijn en plezier. Antipsychotica blokkeren dopaminereceptoren. Dit betekent dat niet alleen de psychotische ervaringen   worden verminderd, maar ook de positieve gevoelens. Bart stelt dat antipsychotica een 'last resort' kan zijn, maar dat een goed sociaal netwerk ook de genezing van je geestelijke gezondheid bevordert. Hij betoogde dat het verplicht moet zijn voor cannabis verkopers om gebruikers te waarschuwen voor de gevolgen van het gebruik van cannabis op de verpakking of bij de verkoop van cannabis. Net zoals er op een pakje sigaretten staat roken dodelijk is.

Tussen de presentaties van de sprekers draaide een DJ muziek die gerelateerd was aan het onderwerp: muziek over het misbruik van de substantie, overdoses en psychotische episodes. Ook de muziek van artiesten die zelf psychische problemen hebben (gehad) werd gedraaid. Een recent voorbeeld is de DJ Avicii. 

Jonge Brein College was een onderdeel van het driedaagse Mental Health Festival in het Eiffelgebouw in Maastricht. Dit was een prachtige locatie met een gezellige en sfeervolle setting. Jonge Brein College zal in 2020 weer georganiseerd worden. Via onze digitale nieuwsbrief en Hoofdzaken houden we je op de hoogte.