Aandacht voor diabetes distress één van de beste diabetesideeën van 2023

De winnaars van Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds zijn bekend. Vier ideeën zijn gekozen tot beste idee om de gezondheid of kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Eén daarvan vraagt aandacht voor ‘diabetes distress’, negatieve gevoelens die iemand met diabetes ervaart. Het idee werd ingediend door artsen en onderzoekers van onder meer Erasmus MC en Maastricht UMC+.

Elke winnaar krijgt maximaal € 50.000 om het idee in de praktijk uit te voeren. Eén idee maakt ook kans op de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee van maximaal € 10.000. Iedereen kan stemmen op de Publieksprijs. Het Diabetes Fonds organiseert Het Beste Diabetesidee zodat handige oplossingen voor diabetesproblemen op korte termijn daadwerkelijk beschikbaar komen voor mensen met diabetes.

Diabetes distress
Internist-endocrinoloog Behiye Özcan van Erasmus MC en onderzoeker en epidemioloog Miranda Schram van het Maastricht UMC+ willen zorgverleners en mensen met diabetes type 2 beter informeren over het voorkomen en de gevolgen van ‘diabetes distress’. Dit zijn de negatieve gevoelens die mensen met diabetes type 2 kunnen ervaren door hun ziekte, in het ergste geval de hele dag. Ook kunnen patiënten last krijgen van allerlei angsten, waardoor ze minder of niet meer meedoen aan het sociale en maatschappelijke leven. Kortom, diabetes distress kan grote negatieve impact hebben op de kwaliteit van leven.

Informatie delen
Bovendien is er in de spreekkamer nog te weinig aandacht voor diabetes distress. Daardoor krijgen patiënten niet de behandeling die ze nodig hebben, want een behandeling bij een psycholoog of via een digitale module is wél beschikbaar. Özcan, Schram en hun collega’s zijn van plan om via hun netwerk van zorgverleners en onderzoekers in het diabetesveld informatie te delen over diabetes distress en de behandelmogelijkheden. Ook willen zij meer onderzoek doen om diabetes distress nog beter in kaart te brengen en begrijpen.

Winnaars
Andere winnende idee zijn minidocumentaires over leefstijlverandering, een online training voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl je kan helpen in de behandeling van de ziekte en het gebruik van glucosesensoren en insulinemetingen om een betere diagnose te kunnen stellen bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De eerste twee ideeën zijn van respectievelijk Wim Tilburgs en Amber Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Het laatste idee komt van internist-endocrinoloog André van Beek van het UMCG. Lees meer over de vier winnaars en hun diabetesidee.

Publieksprijs
Eén van de vier winnaars maakt ook nog kans op het winnen van de Publieksprijs van maximaal € 10.000 om het diabetesidee uit te voeren. Iedereen kan stemmen op het idee waarvan hij of zij denkt dat dit het leven met diabetes beter maakt. Stemmen kan van 4 tot en met 17 september. Het Diabetes Fonds maakt de winnaar van de Publieksprijs op 26 september tijdens een prijsuitreiking bekend. Stemmen kan via het stemformulier.

epidemioloog Miranda Schram
Epidemioloog dr. Miranda Schram

 

Sluit de enquête