Nieuws | 1 november 2017

Afsluiting borstkankermaand met waardevol patiënten-symposium

Op zaterdag 28 oktober vond voor de eerste keer een speciaal symposium plaats voor patiënten met uitgezaaide borstkanker en hun naasten. Onder de noemer 'Ik Leef! Met uitgezaaide borstkanker bezochten 150 mensen de conferentie in het Maastricht UMC+. Het informatieve gedeelte van de dag werd via de online livestream bezocht door nog eens 150 unieke inlogs.

Orrganisator prof. Vivianne Tjan-HeijnenOrrganisator prof. Vivianne Tjan-HeijnenOp het programma stonden onder meer informatieve lezingen van prof. Vivianne Tjan-Heijnen, dr Maaike de Boer en gastspreker dr. Monique Bos (ErasmusMC). Zij lieten met name de laatste ontwikkelingen op onderzoek- diagnose- en behandelgebied de revue passeren. Onder leiding van dagvoorzitter Simone van Trier deelden een ervaringsdeskundige en haar partner vervolgens hun verhaal met de aanwezigen. De middagsessie stond voornamelijk in het teken van interactieve workshops, waarbij ook de sociale component een belangrijk onderdeel vormde.

Organisator Vivianne Tjan-Heijnen spreekt van een geslaagde eerste editie van het patiënten-symposium: "We hebben er met veel mensen hard aan gewerkt om deze conferentie speciaal voor patiënten mogelijk te kunnen maken. Dan is het mooi om te zien dat er zoveel energie vrijkomt tijdens zo'n dag. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, dat geldt voor ons als artsen en verpleegkundigen, maar net zo zeer voor patiënten onderling. Je staat er nooit alleen voor." Naar verwachting vindt het symposium volgend jaar tijdens de borstkankermaand een vervolg.

De presentaties van de inhoudsdeskundigen kunt u terugkijken:   
- Borstkanker - Waar hebben we het over? (Vivianne Tjan-Heijnen)

- Nieuws aan de horizon (Maaike de Boer)

- Onderzoek bij uitgezaaide borstkanker (Monique Bos)

Ik leef! Met uitgezaaide borstkanker werd mogelijk gemaakt door: Maastricht UMC+, GROW – School for Oncology and Developmental Biology van de Universiteit Maastricht, de Borstkankervereniging Nederland BVN, en de firma's AstraZeneca, Norvartis, Pfizer en Roche.

De dag werd mede mogelijk gemaakt door Borstkanker Vereniging Nederland

v.l.n.r.: Vivianne Tjan-Heijnen, Maaike de Boer en Monique Bos