Beweegonderzoekfonds Limburg gelanceerd

Limburgers vitaler krijgen én houden en beweegklachten voorkomen. Dat is de inzet van het Beweegonderzoekfonds Limburg dat op 22 juni officieel is gelanceerd in Maastricht. Het Beweegonderzoekfonds Limburg is het nieuwste fonds van Health Foundation Limburg, de stichting die gelden werft voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+.

Het ziekenhuis is daarmee het eerste universitair medisch centrum waaraan een fonds verbonden is dat zich middels beweegprogramma’s voor en met de inwoners in de regio richt op preventie en vitaliteitsbevordering. “Met dit fonds willen wij als academisch centrum met preventie hoog in het vaandel nóg meer bijdragen aan een vitale Limburgse samenleving waarin iedereen kan meedoen,” aldus prof. dr. Stef Kremers, bestuurslid MUMC+, hoogleraar Gezondheidsbevordering en betrokken bij het Beweegonderzoekfonds Limburg.

Bewegen voor iedereen
Genoeg bewegen is van groot belang. Het verkleint de kans op lichamelijke en mentale klachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Minimaal 2,5 uur bewegen per week is al genoeg om aan de beweegrichtlijn te voldoen. Echter, in Limburg haalt slechts 44 procent van de inwoners deze norm. Het Beweegonderzoekfonds Limburg wil voorkomen dat mensen terecht komen in een negatieve spiraal van steeds zieker worden, minder bewegen en niet meer mee kunnen doen in de maatschappij. Het fonds zet zich daarbij in voor alle Limburgers, maar in het bijzonder voor mensen die door financiële, medische of andere redenen niet vanzelfsprekend toegang hebben tot het reguliere beweegaanbod.

Wetenschappelijk onderzoek
Om dit mogelijk te maken gaat het fonds gelden werven voor drie initiatieven, waaraan meteen wetenschappelijk onderzoek wordt gekoppeld. Dit wordt uitgevoerd door onderzoekers die verbonden zijn aan het Beweeghuis, het zorgnetwerk waarin medisch specialisten van het MUMC+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches van Maastricht Sport sinds 2021 met elkaar samenwerken met als doel het leveren van de best mogelijke beweegzorg en -begeleiding. Het direct koppelen van onderzoek aan de initiatieven van het Beweegonderzoekfonds Limburg is belangrijk, aldus prof. dr. Stef Kremers: “Zo zijn we gaandeweg nog beter in staat om meer mensen te bereiken en deelnemers blijvend in beweging te houden.”

De initiatieven zijn: 

  • De Pieter Challenge (2024): een 12-weken wandeltrainingsprogramma eindigend met een slotevenement op de Pietersberg, met mogelijkheid tot vervolgdeelname aan het beweegprogramma Beweeg Bewust van Maastricht Sport*.
  • Opschaling Beweeg Bewust: deelname aan Beweeg Bewust in eigen omgeving mogelijk maken voor patiënten uit aangrenzende gemeenten van Maastricht.
  • Laagdrempelige toegang Beweeg Bewust: vroegsignalering van beweegarmoede in de wijken en verwijzing naar Beweeg Bewust mogelijk maken voor huisartsen, opbouwwerkers en wijkverpleegkundigen.

Eerste evenement
Meer informatie over deze initiatieven is te vinden op de website: www.beweegonderzoekfondslimburg.nl. Daarnaast organiseert het Beweegonderzoekfonds Limburg ook enkele evenementen. De eerste kleinschalige activiteit ‘Bewegen in de wijk’ vindt in het najaar van 2023 plaats in vier wijken in Maastricht. Tijdens deze bijeenkomsten maken deelnemers een wandeling en kunnen ze onder andere een beknopte health check krijgen en workshops volgen over valpreventie, leefstijl en bewegen.

Lees meer over het Beweegonderzoekfonds Limburg in dit verhaal: Nieuw Beweegonderzoekfonds Limburg anders dan alle anderen. 

*Beweeg Bewust is een beweegprogramma van Maastricht Sport voor mensen met chronische (beweeg)klachten waarnaar momenteel alleen specialisten van het Maastricht UMC+ en fysiotherapeuten in Maastricht-Heuvelland binnen de constructie van het Beweeghuis kunnen verwijzen. Meer informatie: Beweeg Bewust | Beweeghuis (mumc.nl)

Sluit de enquête