Dekkerbeurs van de Hartstichting voor Maastrichtse wetenschappers

De Hartstichting heeft onderzoekers Constance Baaten en Pieter Goossens van het Maastricht UMC+ een Dekkerbeurs toegekend. Dat zijn persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs van respectievelijk ruim 265 duizend en 465 duizend euro, kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

De Hartstichting heeft onderzoekers Constance Baaten en Pieter Goossens van het Maastricht UMC+ (beiden verbonden aan onderzoeksinstituut CARIM) een Dekkerbeurs toegekend. Dat zijn persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs van respectievelijk ruim 265.000 en 465.000 euro, kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Bloedstolling beter begrijpen om trombose te voorkomen
Baaten wil de basis leggen voor een nieuw medicijn, dat gevaarlijke bloedpropjes tegengaat. Ze duikt daarvoor de komende jaren diep in de biologie van bloedplaatjes: dat zijn bloedcellen, die een grote rol spelen bij de vorming van bloedstolsels en daarmee ook trombose. Bij de bloedstolling gaat het altijd om balans, legt Constance Baaten uit. "Je hebt bloedpropjes nodig om gaatjes te dichten in bloedvaten. Maar te veel stolling kan leiden tot een afsluiting van een bloedvat. Dan kan er een hart- of herseninfarct ontstaan." Er bestaan al medicijnen die de vorming van bloedstolsels kunnen tegengaan, maar het nadeel is dat deze soms zo sterk werken, dat juist bloedingen ontstaan. Constance Baaten wil naar een nieuw mechanisme kijken in het complexe proces van de bloedstolling, om heel precies de balans te kunnen bijsturen.

Afweercellen veranderen om slagaderverkalking aan te pakken
Immunoloog Pieter Goossens gaat macrofagen onderzoeken. Dat zijn afweercellen die nuttig, maar ook schadelijk kunnen zijn. Zo kunnen ze ziekteverwekkers opruimen, maar ook slagaderverkalking (plaques) verergeren. Er zijn heel veel verschillende soorten macrofagen. Met een nieuwe speciale microscoop gaat Goossens bij mannen én vrouwen, precies in kaart brengen waar welke macrofagen in hun plaques zitten en wat ze daar precies doen. Vervolgens gaat hij kijken hoe hij het gedrag van schadelijke macrofagen kan veranderen. Met deze kennis kunnen onderzoekers in de toekomst nieuwe medicijnen tegen slagaderverkalking ontwikkelen.

Over de Dekkerbeurzen
De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 34e keer toegekend door de Hartstichting. Ze zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. De Hartstichting kreeg dit jaar 66 aanvragen. Tien onderzoekers krijgen de felbegeerde beurs. Twee van hen zijn dus verbonden aan het Maastricht UMC+.

Bron: Hartstichting

Sluit de enquête