Nieuws | 15 maart 2017

'Digitale' dermatoloog Herm Martens wint Doctorpreneur Award

Dermatoloog Herm Martens van het Maastricht UMC+ heeft de Doctorpreneur Award 2016 gewonnen. Martens won met zijn idee voor 'De Digitale Dermatoloog', een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord kunnen krijgen op vragen over de huid. Tijdens een online verkiezing kreeg de dermatoloog de meeste stemmen van het publiek wat hem de titel Doctorpreneur van het jaar opleverde. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door VvAA's Mobile Doctors, de initiatiefnemers van de Doctorpreneur Award.

Dermatoloog Herm Martens (links) neemt de prijs in ontvangstDermatoloog Herm Martens (links) neemt de prijs in ontvangstHerm Martens is als dermatoloog verbonden aan het Maastricht UMC+ en het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven (CZE). Hij sprong in het oog door zijn eigen start-up 'De Digitale Dermatoloog', een beveiligd platform waar mensen snel en eenvoudig antwoord kunnen krijgen op vragen over de huid. Daarnaast was hij een drijvende kracht achter het Dutch Hacking Health weekend en is hij binnen het Maastricht UMC+ en het CZE betrokken bij meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar digitale patiëntenzorg en onderwijs. Martens: "Heel gaaf dat dit soort initiatieven de aandacht krijgt zodat ze zichtbaar worden bij een grotere groep zorgverleners. Innovatie moet je van beneden af opbouwen met nieuwe ideeën. Daarbij is het belangrijk dat grote organisaties er heil in zien en dat faciliteren. Gelukkig doet mijn werkgever dat. Alleen dan krijgen nieuwe ideeën een kans." Komende tijd gaat hij zijn idee uitrollen in binnen- en buitenland. "Maar ik ben ook bezig met nieuwe ideeën. Waaronder een app om onderwijs voor dermatologie te verbeteren en een tool om chirurgische ingrepen van afstand van nacontrole te voorzien."

Wat is een Doctorpreneur?
De Doctorpreneur Award is bedacht door Mobile Doctors, een initiatief van VvAA. Ruby Harteman, verantwoordelijk bij VvAA voor Mobile Doctors licht toe: "Een Doctorpreneur is een mix tussen een zorgprofessional en een entrepreneur. Door die mix én een passie om de zorg te verbeteren tilt hij of zij de gezondheidszorg naar een hoger niveau. Het is een professional die naast zijn drukke baan tijd vrij maakt om te ondernemen en start-ups te begeleiden bij hun intrede in de gezondheidszorg."

Genomineerden
Mobile Doctors nomineerde op basis van de aanmeldingen die zij binnenkreeg en de vele vernieuwende initiatieven die zij dagelijks voorbij ziet komen in totaal elf zorgverleners op wie gestemd kon worden voor de award. Na een eerste stemronde, waarin meer dan 3.300 stemmen zijn uitgebracht, werden op 6 maart de drie finalisten met de meeste stemmen bekend gemaakt: Herm Martens (dermatoloog), Ashis Brahma (arts infectiebestrijding) en Stefan van Rooijen (arts onderzoeker). Tijdens de laatste, finale stemronde kreeg Martens de meeste van de in totaal 5800 stemmen die werden uitgebracht en won daarmee de titel Doctorpreneur van het jaar. Hij ontving de award uit handen van ziekenhuisapotheker Joris Arts, die vorig jaar als eerste de award in ontvangst mocht nemen.

Bron: Mobile Doctors