Digitale rondleidingen rondom zwangerschap en bevalling gelanceerd

Het Maastricht UMC+, verloskundigen en kraamverzorgenden in Maastricht-Heuvelland lanceren vandaag digitale en interactieve rondleidingen rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, bevallen en de kraamperiode. Hierdoor kunnen wensouders en ouders die een kind verwachten op elk moment informatie krijgen over wat hen te wachten staat.

Het gaat om digitale rondleidingen in 32 situaties waar (wens)ouders (mogelijk) mee te maken krijgen, zodat ze alvast kunnen rondkijken: van het eerste contact met de verloskundige tot de afdeling neonatologie, van een vruchtbaarheidsbehandeling tot een keizersnede. Binnen die rondleidingen krijgen ze uitleg over meer dan 240 onderwerpen. De digitale rondleidingen zijn te bekijken via https://youreka.be/?s=ucTkbZX1Fs

Voor wie?
Deze zogenaamde 360° voorlichting is bedoeld voor aanstaande (wens)ouders die in het ziekenhuis willen bevallen, maar ook voor ouders die van plan zijn om dat thuis te doen. Door middel van deze interactieve rondleiding krijgen aanstaande ouders een goed beeld van de vruchtbaarheids- en geboortezorg in de regio. Het Maastricht UMC+ is het eerste Nederlandse academische ziekenhuis dat deze vorm van voorlichting, in samenwerking met verloskundigen en kraamverzorgenden, heeft opgezet.

Voorlichting
Voorheen ontving het Maastricht UMC+ maandelijks gemiddeld 100 aanstaande (wens)ouders in het ziekenhuis, waar zij informatie kregen over alles dat bij een zwangerschap en bevalling komt kijken. Vast onderdeel daarvan was het bekijken van de verloskamers en de afdeling neonatologie. Maar toen kwam het coronavirus... in maar liefst 2,5 jaar tijd kon het ziekenhuis aanstaande (wens)ouders niet ontvangen en dus ook onvoldoende informeren over de zwangerschap en bevalling.

Duurzaam interactief alternatief
Dit stimuleerde de verloskundigen, kraamverzorgenden en het MUMC+ om, in samenwerking met de organisatie Behandeling Begrepen, te werken aan een duurzaam, interactief alternatief: 360° voorlichting. Een voorlichting die de mogelijkheid biedt om op ieder moment, op iedere plek en op ieder device samen naar de informatie te kijken. Uiteraard krijgen (wens)ouders alsnog de vraag waar zij in aanvulling hierop nog behoefte aan hebben.

Gamification
De tool is gebouwd op basis van de principes van gamification. De bezoeker wordt uitgedaagd om op zoek te gaan naar alle ‘plusjes’ en ‘lampjes’ in een ruimte om zo spelenderwijs de informatie te vinden die je zoekt. Ook wordt er doorverwezen naar 99 handige websites, patiëntenfolders en video’s. De verschillende zorgverleners nemen de bezoeker zo  mee op een interactieve rondleiding door de verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis, het Ronald McDonald Huis én het kraambed thuis. Je zit er midden in!

De digitale rondleidingen zijn financieel mede mogelijk gemaakt door Sint Annadal | Stichting Ackermans.

360 graden voorlichting neonatologie

Foto: start van de rondleiding op de afdeling neonatologie

Sluit de enquête