Nieuws | 12 september 2017

Docfest in het Maastricht UMC+

Op woensdag 20 september komt het documentaire-filmfestival Docfest 2017 naar het Maastricht UMC+. Die dag worden er in het ziekenhuis twee documentaires vertoond, bedoeld om patiënten zowel fysiek als mentaal los te laten komen van het ziekenhuisbed.

Avondprogramma: Singing with Angry Bird
Vooral de film die ’s avonds te zien is op het poliplein van het ziekenhuis, Singing with Angry Bird, zal de aandacht trekken. De één uur durende documentaire gaat over een bevlogen Koreaanse operazanger, die in Indiase sloppenwijken een kinderkoor opricht. Zijn bevlogenheid levert hem de bijnaam Angry Bird op. Hij laat de kinderen kennismaken met muziek die hen onbekend is. Hoewel het zingen de kinderen meer zelfvertrouwen en structuur geeft, zien de ouders er het voordeel niet van in, tot grote frustratie van Angry Bird. Hij besluit daarom de ouders bij het koor van hun kinderen te betrekken en organiseert een gezamenlijk optreden.

Zang en dans
Ter omlijsting van de filmvertoning zijn er optredens van zang-ensemble Musica Voce uit eigen huis en van dansgroep Bollywood Maastricht, bestaande uit vijf dames die in kleurrijke sari’s zullen verschijnen. Welkomstwoorden zijn er van Docfest-voorzitter Onno Hoes en van dr. Helen Mertens, lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+.

Buiten komt voorbij
Het initiatief voor de verrassende samenwerking tussen filmfestival en ziekenhuis is genomen door de stichting Buiten komt voorbij, die zich op tal van manieren inzet om fysieke en mentale beweging te stimuleren bij mensen die weinig bewegen, zoals patiënten in ziekenhuizen. De documentaires zijn dan ook in eerste instantie bedoeld voor patiënten, maar ook bezoekers, medewerkers van het Maastricht UMC+ en andere geïnteresseerden zijn welkom. Er is ruimte voor ongeveer honderd bezoekers. Ontvangst om 18:30 uur, de filmvertoning start om 19:15 uur en duurt tot ongeveer 20:15 uur. Na afloop is er een drankje en een hapje voorzien. Het totale avondprogramma eindigt om 20:45 uur.  

The Island of all Together
Overdag draait in de Greepzaal om 10:30, 12:30 en 15:00 uur de documentaire The Island of all Together. Deze 20 minuten durende documentaire laat zien hoe toeristen op Lesbos vluchtelingen ontmoeten die vanuit Turkije de oversteek naar het Griekse eiland gewaagd hebben. Ook deze voorstelling is primair bedoeld voor patiënten en hun naasten, maar ook medewerkers van het Maastricht UMC+ en andere belangstellenden uit stad en regio zijn welkom.

Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk. De pdf van de flyer over Docfest in het Maastricht UMC+ is hier te vinden.

Het complete programma van Docfest is te vinden op de website van het festival.