'Durf te kiezen voor gezondheid'

Dr. Helen Mertens, bestuursvoorzitter van het Maastricht UMC+,  schreef voor Dagblad de Limburger een opiniestuk in het kader van de aanstaande verkiezingen. Onderstaand een deel van dat artikel, het gehele artikel is in de krant van vanochtend gepubliceerd en (met abonnement) te lezen via de website van Dagblad de Limburger.

"Morgen staat u weer in het stemhokje. De lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden hebben u er de afgelopen weken driftig van proberen te overtuigen vooral op hen te stemmen. Ze zijn over elkaar heen gebuiteld en de tv- en radiodebatten regen zich aan elkaar. Grote thema’s als migratie, energie, klimaat, woningnood en het toverwoord ‘bestaanszekerheid’ voerden de boventoon in alle discussies. Als het gaat over zorg, maar vooral als het gaat over gezondheid en preventie bleef het echter angstvallig stil in de campagnes. Je zou kunnen redeneren dat er ook niets te debatteren valt. Er staat nu eenmaal letterlijk in de grondwet dat de overheid garant staat voor onze volksgezondheid.

Oproep
Ja, onze volksgezondheid is een grondrecht, maar hoe we dat duurzaam bestendigen is wel degelijk een keuze. Ik ga (en kan) u echter geen stemadvies geven (dat kunt u desgewenst zelf nog snel achterhalen via de Zorgstemwijzer of een andere stemwijzer). Dat is mijn taak ook niet. Het is echter wel mijn missie om te zorgen voor een gezonde en vitale Limburgse toekomst. Vanuit die verantwoordelijkheid roep ik de politici op om oog te hebben voor de gezondheidsuitdagingen in de regio. Laat zien dat u hier durft te investeren en maak uw belofte waar. Of het nu een rechtse coalitie wordt of een linkse. Gezondheid is ons grootste goed. Laat dat straks zien als u aan de onderhandelingstafel zit voor een nieuw kabinet. In het belang van een gezond en vitaal Limburg."

Sluit de enquête