Eerste hybride ablatie in het Radboudumc succesvol verlopen
Hartchirurg dr. Leen van Garsse en cardioloog dr. Rypko Beukema hebben de eerste hybride ablatie bij een patiënt met een hardnekkige en complexe vorm van boezemfibrilleren uitgevoerd in het Radboudumc. Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. De specialisten van het Radboudumc zijn voor de ingreep opgeleid in het Maastricht UMC+. De twee umc’s werken samen binnen de zogenoemde Academische Alliantie. Cardioloog Beukema kijkt zeer tevreden terug op de ingreep: “De operatie is zeer goed verlopen. De patiënt is zelf ook heel tevreden over hoe hij er nu alweer bijzit, na deze zware ingreep. Hij heeft een goede eetlust en kijkt er vooral weer naar uit om te mogen sporten, wat hij door de aandoening niet meer kon.”
In de eerste periode zullen specialisten van het Maastricht UMC+ (hartchirurg dr. Maesen en cardioloog dr. Luermans) nog onderdeel uitmaken van het operatieteam dat in het Radboudumc gaat opereren. Rypko Beukema over de samenwerking: “Het voelt erg fijn om zo intensief met een ervaren team te kunnen werken, onder gecontroleerde omstandigheden.”
Een hybride ablatie is een complexe ingreep waarbij zowel cardiologen als hartchirurgen betrokken zijn en waarvoor een speciale operatiekamer nodig is met röntgenapparatuur. In Nederland beschikt maar een beperkt aantal ziekenhuizen over zo’n OK.
Boezemfibrilleren wordt veroorzaakt door ongecontroleerde elektrische prikkels in en rond de longaders bij het hart. De prikkels zijn te stoppen door op deze plekken via een katheterbehandeling littekens te maken: pulmonaal venen isolatie (PVI). Mensen met hardnekkige of complexe vormen van boezemfibrilleren zijn vaak al meerdere keren geopereerd. Voor deze mensen is hybride ablatie een geschikte oplossing.
Kijkoperatie
Bij hybride ablatie worden twee technieken gecombineerd: PVI via een kijkoperatie door de hartchirurg en katheter-ablatie door de cardioloog. De patiënt is onder algehele narcose en het hart klopt (in tegenstelling tot een openhartoperatie waarbij de patiënt aan de hart-longmachine ligt. Via kleine sneetjes in de borstkas wordt de kijkoperatie uitgevoerd en de katheters worden ingebracht via de lies.
De hartchirurg maakt tijdens een kijkoperatie littekens aan de buitenkant van het hart. Er ontstaan lijnen rondom de longaders. De cardioloog kijkt via de katheter in het hart of er nog lekken zijn in de lijnen en geeft aan waar de chirurg eventueel aanvullende littekens moet maken. Aan de binnenkant van het hart kan de cardioloog extra littekens maken met de katheter, om te zorgen dat de blokkade volledig is.
Sneller herstel
De hybride ablatie is een goede optie voor patiënten met een hardnekkige vorm van boezem-fibrilleren. De ingreep is beperkt invasief omdat het via een kijkoperatie gebeurt en de patiënt niet aan de hart-longmachine hoeft. Het herstel verloopt hierdoor sneller dan bij een openhartoperatie. De eerste resultaten over het onderzoek naar hybride ablaties zijn veelbelovend en patiënten zijn erg positief over de ingreep. Het is een veilige operatie, die wordt gedaan door een dedicated team en waarbij – mede door de invasieve aanpak – weinig complicaties optreden. Zo’n 80-90% van de ingrepen is succesvol. Een hybride ablatie is wel kostbaar, omdat er meerdere specialisten bij betrokken zijn en er een hybride operatiekamer nodig is met ruimte voor meerdere specialisten en apparatuur.