Geef je naam aan 'Munt voor de Zorg'

De Koninklijke Munt is, in samenwerking met initiatiefnemer Maastricht UMC+, gestart met een campagne om namen te verzamelen voor de Munt voor de Zorg om zorgmedewerkers in Nederland te eren. Iedereen kan namen opgeven van zorgmedewerkers die ze willen bedanken voor hun inzet tijdens de coronapandemie. De namen worden verwerkt in het ontwerp van de munt, die in juni te bestellen is.

Tot 24 mei kunnen namen van zorgmedewerkers worden aangemeld. Daarna start Koninklijke Nederlandse Munt met het ontwerp en de uitgave van de zogenaamde coincard, een speciale verzamelverpakking, met penning en 2 euro munt. De verzamelde namen worden gebruikt bij de vormgeving van een zijde van de munt en komen ook terug op de coincard. Zo ontstaat een unieke munt om zorgmedewerkers te eren. De Munt voor de Zorg wordt in juni gepresenteerd en is dan te koop op www.knm.nl . Een gedeelte van de opbrengst van de munt wordt gebruikt voor het verwezenlijken van een speciaal kunstwerk.

Initiatief van Maastricht UMC+
Bij de overhandiging van de Munt voor de Zorg stelt de Koninklijke Nederlandse Munt een grote munt ter beschikking aan ic-verpleegkundige Maurice Veugelers. Hij zag de Italiaanse uitgifte van de Munt voor de Zorg en werd meteen enthousiast. “Zou het niet mooi zijn om de Nederlandse zorgmedewerkers op deze manier te bedanken voor hun grenzeloze inzet?” Alle zorgmedewerkers, van chirurg tot fysiotherapeut en van thuiszorgmedewerker tot laborant: zij tillen de zorg in Nederland naar een hoger niveau. Veugelers zocht contact met de Koninklijke Nederlandse Munt voor het maken van een Nederlandse uitgifte.

Zoals in alle ziekenhuizen sloeg ook bij Maastricht UMC+ COVID in 2020 hard toe en zorgde het voor grote druk op het zorgpersoneel. Veugelers en zijn collega’s moesten alle zeilen bijzetten om de grote hoeveelheid patiënten de nodige zorg te kunnen verlenen.

Kunstwerk in het ziekenhuis
Behalve de Munt voor de Zorg in coincard komt er ook een kunstwerk in het Maastricht UMC+. Met een gedeelte van de opbrengst van de uitgifte wordt een kunstwerk gemaakt: een munt met een doorsnede van een halve meter. Deze krijgt een bijzondere plaats in het Maastricht UMC+ en dient als aandenken aan de onbegrensde inzet van alle zorgmedewerkers in Nederland.

U kunt geen namen meer aanmelden. De inzendingstermijn is 24 mei gesloten

Klink hier om iemand op te geven voor de Munt voor de Zorg

 

Sluit de enquête