Genetische mutatie betrokken bij uiting COVID-19
Een erfelijke factor lijkt een rol te spelen bij het ziekteproces dat het coronavirus veroorzaakt. Bij twee jonge broers uit twee afzonderlijke families blijkt een gen dat een belangrijke rol speelt in het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het aangeboren afweersysteem niet goed te functioneren. Een oplettende klinisch geneticus (in opleiding) van het Maastricht UMC+ was de aanstichtster van het onderzoek dat in het Radboudumc uiteindelijk werd uitgevoerd en nu nieuwe inzichten oplevert.
Toen in de media verscheen dat twee jonge broers beiden op de IC terecht kwamen vanwege het coronavirus ging bij klinisch geneticus (i.o.) Vyne van der Schoot van het Maastricht UMC+ een belletje rinkelen: "Ik dacht meteen: 'daar moeten we iets mee!'. Als klinisch geneticus ben je extra alert op familiare aspecten bij ziekten. Zeker omdat voornamelijk ouderen extra hard worden getroffen door het virus en het hier juist ging om twee jonge mensen die op de IC terecht kwamen. Dat is opmerkelijk." Van der Schoot, die zelf ook werkzaam was op een corona-afdeling, zocht contact met prof. dr. Han Brunner, hoofd van zowel de genetica-afdeling in het Maastricht UMC+ als het Radboudumc. En zo ging het balletje rollen.
TLR7-gen
Bij twee jonge broers uit een andere familie bleek uit nader onderzoek dat hetzelfde TLR7-gen ook niet goed te functioneren. Deze ontdekking geeft niet alleen meer inzicht in de fundamentele werking van het immuunsysteem, maar kan mogelijk ook belangrijke consequenties hebben voor de behandeling van ernstig zieke COVID-19 patiënten.
Lees het gehele nieuwsbericht over het onderzoek op de website van Radboudumc. De afdeling Klinische Genetica van het Maastricht UMC+ en de afdeling Genetica van het Radboudumc in Nijmegen werken sinds 2013 intensief samen. De afdelingen bundelen expertise en technieken en vergroten hiermee de kwaliteit en doelmatigheid van genetische zorg en laboratoriumdiagnostiek.