Nieuws | 25 november 2016

Ivo Kuiper wint prijs voor toepassen bedrijfskundige analysemethoden op IC- protocollen

Ir. Ivo Kuiper (TU Eindhoven) heeft de Philips Afstudeerprijs Data Science in Health Care van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) gekregen. Hij won deze prijs voor zijn analyse van de naleving van protocollen voor glucoseregulatie op verschillende intensive-care-afdelingen van het Maastricht UMC+ .

De laureaat, ir. Ivo Kuiper, met zijn oorkonde bij de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem.Kuiper heeft als pionier de bedrijfskundige analysemethoden data mining en process mining ingezet en uitgebreid voor het analyseren van behandelprocessen in de gezondheidszorg, een toepassingsveld dat nagenoeg onontgonnen is. Vervolgens paste hij deze en hieraan gerelateerde technieken met succes toe op een geanonimiseerde dataset van 1500 patiënten van de IC-afdelingen van het Maastricht UMC+.  Zijn analyse maakte onder meer inzichtelijk dat er op de drie afdelingen verschillende protocollen zijn. Hij stelde vast hoe de naleving daarvan was en identificeerde potentiële mogelijkheden tot verbetering. Op basis van zijn onderzoek heeft Kuiper daarnaast voorgesteld de protocollen om te vormen tot één algemeen protocol voor glucoseregulatie op alle IC’s in het ziekenhuis.

Samenwerking
Kuipers onderzoek is een van de spin-offs van de succesvolle samenwerking tussen de afdeling Information Systems van de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven en de afdeling Intensive Care van het Maastricht UMC+. Het begeleidend team bestond uit dr. Anna Wilbik en dr.ir. Irene Vanderfeesten van de TU Eindhoven en Serge Heines, dr. Dennis Bergmans en dr. Walther van Mook van de afdeling Intensive Care van het Maastricht UMC+.Het begeleidend team (vlnr): dr. Dennis Bergmans,  Serge Heines en dr. Walther van Mook (Maastricht UMC+), en dr.ir. Irene Vanderfeesten en dr. Anna Wilbik (TU Eindhoven).Het begeleidend team (vlnr): dr. Dennis Bergmans, Serge Heines en dr. Walther van Mook (Maastricht UMC+), en dr.ir. Irene Vanderfeesten en dr. Anna Wilbik (TU Eindhoven). In de universitaire centra wordt Kuipers project gezien als vernieuwend voor het management en de evaluatie van klinische protocollen.
Kuiper kreeg de prijs in Haarlem uit handen van professor Milan Petkovic, Department Head Data Science bij Philips Research. Philips wil met het uitreiken van de prijs voor Data Science het belang onderstrepen van digitalisering ten behoeve van duurzame en effectieve gezondheidszorg.
De jurering van de prijzen was in handen van de KHMW te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen (zie ook: www.khmw.nl).