Nieuws | 24 augustus 2016

Jordi Heijman genomineerd voor Wetenschapstalent 2016

Wie is het grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen? De achttien universiteiten uit de Lage Landen nomineerden hun meest veelbelovende jonge wetenschappers. Dr. Jordi Heijman, onderzoeker bij Cardiologie en Systeembiologie, is één van de kandidaten die het hebben geschopt tot de top 25.

In een gezond hart wordt iedere hartslag aangestuurd door een elektrisch signaal. Tijdens een hartritmestoornis is die elektrische activiteit ontregeld. Dat kan leiden tot een beroerte en zelfs hartdood. Dr. Jordi Heijman bestudeert de mechanismen die hartritmestoornissen veroorzaken. Deze kennis draagt bij aan een snellere identificatie van mensen met een verhoogd risico en aan de ontwikkeling van betere behandelmethoden.Jordi-Heijman.jpg

Heijman gebruikt experimenten die de elektrische eigenschappen van de hartspiercellen meten. Bovendien ontwikkelt hij computermodellen die gebruik kunnen maken van dit soort gegevens. Dit leidt tot 'virtuele hartcellen' die helpen bij het begrijpen van complexe interacties en bij het maken van voorspellingen. Een van de uitdagingen van dit moment is het steeds verder personaliseren van de gebruikte computermodellen, door bijvoorbeeld rekening te houden met verschillen in de elektrische eigenschappen van mannen en vrouwen en de gevolgen van genetische variatie.

Stem ook!
Op deze website kun je jouw stem uitbrengen. De publieksstemmen worden gecombineerd met die van de vakjury. Beiden tellen voor de helft mee in de einduitslag. Op 22 september wordt het New Scientist Wetenschapstalent 2016 officieel tot winnaar gekroond tijdens New Scientist | Live: Brein.