Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Keuzehulp ‘Wel of niet onderzoek doen naar dementie?’

Onderzoekers van het MUMC+ en het Radboud UMC Nijmegen hebben in samenwerking met Thuisarts.nl een keuzehulp ontwikkeld die mensen met geheugenklachten, hun naasten en huisarts kan ondersteunen bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject naar dementie.

De huisarts speelt een belangrijke rol bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject. Vaak beslissen de patiënt en de huisarts samen, waarbij er naast de medisch-inhoudelijke argumenten ook nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de voorkeuren, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Soms zijn de behoeften, wensen en voorkeuren niet altijd duidelijk voor de huisarts. Ook kunnen bepaalde verwachtingen van de patiënt de beslissing om voor een diagnostiektraject te kiezen beïnvloeden.

De keuzehulp geeft informatie over geheugenklachten, onderzoek naar geheugenklachten, mogelijke gevolgen van de uitkomst van het onderzoek en laat patiënten en naasten nadenken over hun voorkeuren. De keuzehulp kan handvaten bieden voor patiënten, naasten en huisartsen bij het gesprek over onderzoek doen naar dementie. De keuzehulp is te vinden op Thuisarts.nl via: https://www.thuisarts.nl/keuzehulp/wel-of-geen-onderzoek-naar-dementie

Sluit de enquête