Kick-off AYA-zorg

Met een klein symposium in het oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ is de Maastrichtse AYA-zorg en het AYA-platform (https://oncologie.mumc.nl/jong-en-kanker-aya )formeel van start gegaan. Tijdens het symposium werd een schets gegeven van de voorzieningen die er zijn voor jongeren en jongvolwassenen (AYA, Adolescent en Young-Adults) met kanker. Vanaf 27 januari 2020 wordt het specifieke aanbod geïntegreerd aangeboden in nauwe samenwerking en actieve inbreng van lotgenoten en ervaringsdeskundigheid.

Geïntegreerde zorg voor jongeren en jongvolwassenen met kanker

Met een klein symposium in het oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ is de Maastrichtse AYA-zorg en het AYA-platform (https://oncologie.mumc.nl/jong-en-kanker-aya ) formeel van start gegaan. Tijdens het symposium werd een schets gegeven van de voorzieningen die er zijn voor jongeren en jongvolwassenen (AYA, Adolescent en Young-Adults) met kanker. Vanaf 27 januari 2020 wordt het specifieke aanbod geïntegreerd aangeboden in nauwe samenwerking en actieve inbreng van lotgenoten en ervaringsdeskundigheid.

Met de AYA-zorg sluit Maastricht aan bij het landelijke AYA-netwerk. AYA's zijn jonge mensen die tussen 18 en 35 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Plotseling staat de wereld op z'n kop en zijn er hele normale vragen in een abnormale situatie. Vragen over ziekte, behandeling maar ook over opleiding of werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan is er integrale zorg nodig die stilstaat bij wat de AYA nodig heeft tijdens en ook na kanker. 

Naast de inbreng van ervaringsdeskundigen presenteerden de verschillende disciplines hun aandeel aan de AYA-zorg in Maastricht UMC+. Zo waren er presentaties van de verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen, maatschappelijk werk, psychologie en seksuologie, medisch oncologie, gynaecologie, geestelijke zorg, sportgeneeskunde, fysiotherapie, ergotherapie en revalidatie, diëtetiek, medisch oncologie, pijnteam en palliatieve zorg, studentenadviseur, arbeidsdeskundige en verzekeringsadviseurs. Een breed pallet aan disciplines die de AYA kunnen ondersteunen bij de behandeling en maken van keuzes. Meer info: https://oncologie.mumc.nl/jong-en-kanker-aya 

Sluit de enquête