KNAW Award voor Christian Herff

Christian Herff ontvangt dit jaar de KNAW Early Career Award. De Award is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die vernieuwende, originele ideeën hebben. De prijs, jaarlijks toegekend, beloont hun uitzonderlijke prestaties met een bedrag van 15.000 euro en een uniek kunstwerk. De KNAW Early Career Award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.
Christian Herff

Herff verricht onderzoek op het gebied van brain-computer interfaces en neuroprothesen. Hij ontwikkelt algoritmen voor invasieve elektrofysiologie (de studie van de elektrische eigenschappen van cellen en weefsels), waarmee hij een neuroprothese heeft gecreëerd die hersensignalen omzet in hoogwaardige audio. Deze innovatie zou het mogelijk kunnen maken dat mensen die door hersenschade niet meer kunnen spreken, geluid produceren door zich in te beelden dat ze praten. Herff streeft naar een verband tussen natuurlijke en kunstmatige intelligentie. 

De prijs

De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro. Dit bedrag mag door de laureaten naar eigen inzicht worden besteed aan hun onderzoekscarrière. 

Alle laureaten ontvangen ook het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg. Dit is een messing schroef met een ‘twist’, die symbool staat voor zowel het komen tot nieuwe ideeën als de tegendraadsheid in kunst en wetenschap. De maker van het kunstwerk won met Extended Jewellery de kunstprijsvraag bij de eerste editie van de KNAW Early Career Award.

Sluit de enquête