Nieuws | 25 april 2018

Lucas Lindenboom genomineerd voor Wetenschapstalent van het jaar

Dit jaar is er wederom een jonge Maastrichtse onderzoeker genomineerd voor de Wetenschapstalent-verkiezing van New Scientist. Lucas Lindeboom is een van de 25 wetenschapstalenten die nog kans maken op de titel. Lindeboom doet onderzoek naar een techniek om de stofwisseling van de lever beter in kaart te brengen. Met zoveel mogelijk internetstemmen maakt hij kans om bij de laatste vijf te komen. Helpen jullie mee? Breng je stem uit op de stempagina van de New Scientist. De verkiezing loopt tot en met 6 mei.

Wat houdt het onderzoek in?
Lucas LindeboomLucas LindeboomDe lever is lastig te onderzoeken. Een stukje lever uit een patiënt halen vereist een heftige ingreep. Bovendien kun je met zo'n methode geen informatie verkrijgen over de lever in zijn normale werkzame omgeving. Lucas Lindeboom werkt daarom aan een techniek die met zogeheten magnetische resonantie spectroscopie (MRS) de stofwisseling van de lever meet. Voor deze techniek hoeven patiënten alleen plaats te nemen in een MRI-scanner, die toch al in ziekenhuizen aanwezig is.

Met deze techniek kan Lindeboom onderzoek doen naar afwijkingen in de leverstofwisseling bij mensen met een zogeheten vette lever, een aandoening die bij ongeveer één op de drie mensen voorkomt. Hij kan bijvoorbeeld vetten uit een maaltijd volgen terwijl ze door het lichaam reizen of de omzetting van suiker naar vet bestuderen. Lindeboom hoopt MRS uiteindelijk ook voor andere ziektes in te zetten.