Nieuws | 9 januari 2017

Maastricht UMC+ in actie voor jongeren met kanker

AYA's en hyacintenkwekers organiseren derde HAYAcinten-verkoopactie

Op vrijdag 13 januari 2017 vindt voor de derde keer de Nationale HAYAcinten-actie plaats. Verschillende Nederlandse ziekenhuizen verkopen op die dag hyacinten voor het goede doel, namelijk het verbeteren van de zorg voor jongeren met kanker. In het Maastricht UMC+ kunnen bezoekers vanaf 10.00 uur in de Serrehal een bos hyacinten kopen, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) 'Jong & Kanker' Platform en in het bijzonder aan SPACE 4 AYA, het nationale symposium over 'kanker op AYA-leeftijd'.

Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongeren en jongvolwassenen (AYA's) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA's hebben net als kinderen en ouderen leeftijdspecifieke behandeling en (na)zorg nodig. Het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' platform vindt het belangrijk om patiënten tussen de 18 en 35 jaar als aparte doelgroep te beschouwen en zorg hier op af te stemmen. Hierbij werken patiënten en professionals nauw samen. Het doel is om de medisch-technische zorg en behandeling te laten samenvallen met de psychosociale component van de zorg. Deze patiënten worden naast de medische problemen namelijk ook met vraagstukken over bijvoorbeeld werk, hypotheken, seksualiteit en kinderwens geconfronteerd.

HAYAcinten
In 2015 hebben de Nederlandse hyacintenkwekers en bloemenveiling Flora Holland zich verbonden aan het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform. Hyacintenkwekers stellen ook in 2017 belangeloos ruim 4.000 bossen hyacinten ter beschikking voor de verkoop. Dit jaar nemen tien ziekenhuizen op twaalf locaties deel die verbonden zijn aan het Nationaal AYA ' Jong & Kanker' Platform. Naast het Maastricht UMC+ zijn dat AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Den Helder, LUMC, Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, UMCG, UMC Utrecht Cancer Center, Jeroen Bosch ziekenhuis, Antoni van Leeuwenhoek en het Radboudumc.

Meer informatie over het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) 'Jong & Kanker' Platform en het SPACE 4 AYA symposium via: www.aya4net.nl en www.space4aya.nl.