Nieuws | 27 september 2016

Maastricht UMC+ in het teken van Wereld Trombose Dag

Op donderdag 13 oktober vindt voor de derde keer in de historie de Wereld Trombose Dag plaats. Ook het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ heeft op die dag speciaal aandacht voor trombose, waar jaarlijks één op de vier patiënten aan komt te overlijden. Onder het motto 'Herken trombose en red levens ' organiseren Maastrichtse artsen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen tal van activiteiten voor belangstellenden. Op het programma staan onder andere een informatiemarkt, speeddating met dokter of apotheker en verschillende lezingen van deskundigen.

Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels in (slag-)aders worden gevormd. Dat zorgt voor een verminderde bloedtoevoer en kan onder andere leiden tot een hartinfarct of beroerte. Rudolf Virchow was de eerste onderzoeker die het fenomeen trombose beschreef. Op de geboortedatum van deze vooraanstaande wetenschapper vindt jaarlijks de 'World Thrombosis Day' plaats.

Het programma van de Wereld Trombose Dag is gevarieerd en voor iedereen gratis toegankelijk. In de ochtend is er een informatiemarkt in de Serrehal van het Maastricht UMC+. Daarnaast kunnen bezoekers al hun vragen over trombose voorleggen aan deskundigen tijdens een speeddate. Tijdens het middagprogramma worden diverse lezingen gegeven over trombose in het algemeen en antitrombotische medicatie. Tevens zal ook een patiënt vertellen over haar ervaringen.

Meer algemene informatie over de World Thrombosis Day is te vinden op de website van de International Society on Thrombosis and Haemostasis www.isth.org.