Nieuws
Maastricht UMC+ plaatst duizendste cochleair implantaat
Vandaag (vrijdag 20 december) wordt in het Maastricht UMC+ bij de duizendste patiënt een cochleair implantaat (CI) geplaatst. Dit is een hulpmiddel dat door middel van een operatie wordt aangebracht bij dove of ernstige slechthorende patiënten, zodat zij weer geluid kunnen waarnemen en vaak weer opnieuw leren verstaan. Mevrouw Bongarts uit Venlo is de gelukkige en kreeg daarvoor een bloemetje uit handen van twee logopedisten van het Maastrichtse CI-team.
Vandaag (vrijdag 20 december) wordt in het Maastricht UMC+ voor de duizendste keer een cochleair implantaat (CI) geplaatst. Dit is een hulpmiddel dat door middel van een operatie wordt aangebracht bij dove of ernstige slechthorende patiënten, zodat zij weer geluid kunnen waarnemen en vaak weer opnieuw leren verstaan. Mevrouw Bongarts uit Venlo is de gelukkige en kreeg daarvoor een bloemetje uit handen van logopedisten Angelique Oligschlager en Xandra van der Tier van het Maastrichtse CI-team.

Implantaat met bluetooth
Een cochleair implantaat wordt operatief ingebracht en bestaat uit een inwendig en een uitwendig deel. Het uitwendige deel (dat vaak achter het oor zit) vangt het geluid op, zet het om in een elektrisch signaal en stuurt het door naar het inwendige deel van het implantaat. Dit is een soort computer, die het binnenkomende geluid omzet in stroomsignalen en daarmee de gehoorzenuw stimuleert. Door de jaren maakt het cochleaire implantaat ook de nodige ontwikkelingen door. Bij de eerste implantaten was er nog een draadje nodig om de koppeling tussen de twee delen te maken. Tegenwoordig worden ze steeds kleiner en kan het via een bluetooth-verbinding zelfs gekoppeld worden aan de smartphone.
Revalidatie
Na het inbrengen van het implantaat is het niet zo dat mensen meteen hun gehoor terug hebben. "Daar zit vaak nog een revalidatietraject van drie tot zes maanden aan vast", zegt klinisch fysicus-audioloog Gijs Hoskam van het Maastricht UMC+. "Mensen moeten weer opnieuw leren horen. Er is dan ook een heel behandelteam, met daarin onder meer een KNO-arts, audioloog, logopedist en maatschappelijk werker." Voor mevrouw Bongarts moet de revalidatie nog gaan beginnen, maar ze ziet naar een nieuwe wereld met een beter geluid: "Ik heb er lang over na moeten denken, omdat het toch een operatie is, maar ik hoop natuurlijk van harte dat dat mijn gehoor weer vooruitgaat."
In het Maastricht UMC+ wordt nauw samengewerkt met de audiologische centra van Adelante in Venlo en Libra in Eindhoven, onder de vlag van CI-team Zuid-Oost Nederland (CI-ZON). Meer informatie over het cochleair implantaat is te vinden via: kno.mumc.nl/cochleaire-implantatie