Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Maastrichtse artsen steunen petitie voor gezonde voeding

Kinderarts Anita Vreugdenhil en internist-endocrinoloog Martijn Brouwers als ambassadeur

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nieuwe kabinet dringend op om met regelgeving het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken. De hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in alledaagse bewerkte producten zorgt voor alarmerende cijfers en moet snel omlaag. Alleen dan kunnen kinderen in Nederland gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Onder het motto ‘Maak ons eten weer gezond’ is ‘Team Gezonde Voeding Nu’ een petitie gestart. Kinderarts dr. Anita Vreugdenhil en internist-endocrinoloog prof. dr. Martijn Brouwers van het Maastricht UMC+ zijn beiden ambassadeur.

Uit onderzoek van I & O Research blijkt dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. De supermarkt schappen staan echter vol met ongezond eten en drinken. Veel alledaagse bewerkte producten, zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf en zitten – zonder dat mensen het doorhebben – vol suiker, zout en of ongezond vet. Als consument kan je bijna niet om de ongezonde producten in de schappen heen. En ongezond eten en drinken zijn risicofactoren voor chronische aandoeningen als obesitas en diabetes type 2.

Anita Vreugdenhil en Martijn Brouwers
Anita Vreugdenhil en Martijn Brouwers

Coronapandemie
Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ is oprichter van COACH, waar kinderen met overgewicht worden geholpen om hun leefstijl te verbeteren. Met als doel om nadelige gevolgen voor de gezondheid op latere leeftijd te voorkomen. Zij weet dan ook als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding daar bij is. Zeker nu, omdat de coronamaatregelen het ongezonde voedingspatroon nog eens extra in de hand hebben gewerkt: “In ons onderzoek hebben we laten zien dat tijdens de pandemie veel kinderen nog meer ongezonde producten zijn gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor de gezondheid, nu en later. Er moet echt nu iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Suikertaks
Ook Martijn Brouwers van het Maastricht UMC+ vindt dat er snel iets moet gebeuren om gezonde voeding meer te stimuleren. Zo is hij een groot voorstander van het invoeren van een suikertaks: “Suikers zijn een bron voor de groeiende aantallen mensen met obesitas en diabetes type 2. Een hoge consumptie van bewerkt voedsel en frisdranken waar suikers aan zijn toegevoegd speelt daarbij een belangrijke rol. Deze suikers zorgen niet alleen voor extra calorieën, want er zijn steeds meer aanwijzingen dat vruchtensuiker (fructose) ook extra nadelige gezondheidseffecten heeft. De tijd is rijp voor een suikertaks. Het is een van de noodzakelijke stappen om Nederland gezonder te maken.”

Gezonde Generatie
De twee Maastrichtse artsen steunen dan ook de petitie ‘Maak ons eten weer gezond’ die vandaag (woensdag 19 mei) van start is gegaan. De petitie kan t/m 14 juni worden ondertekend via www.tijdvoorgezondevoeding.nl en wordt een dag later aan de Tweede Kamer aangeboden. De petitie wordt gesteund door de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, een initiatief van twintig gezondheidsfondsen, waaronder de Maag, Lever, Darm Stichting, het Diabetes Fonds, de Nierstichting en de Hartstichting. Daarnaast zijn ook andere invloedrijke ambassadeurs als voedingswetenschapper Jaap Seidell en presentator Wilfred Genee en zijn vrouw Lili ondersteuners van de petitie.

Sluit de enquête