Nieuws | 18 januari 2017

Maastrichtse spin-off ontwikkelt tool om mate van hartritmestoornis te bepalen

YourRhythmics is een nieuw spin-off bedrijf op de Brightlands Maastricht Health Campus dat werkt aan de ontwikkeling van een innovatief medical device om de mate van boezemfibrilleren (een veelvoorkomende hartritmestoornis) te bepalen. Op basis van de informatie die het device verstrekt, kan een behandelend cardioloog het meest passende behandeladvies bepalen voor patiënten met deze aandoening.

Boezemfibrilleren (het plots op hol slaan van je hartslag) is een veel voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen (meer dan 240.000 Nederlanders hebben last van deze aandoening en meer dan zes miljoen Europeanen). Het kan soms wel twee jaar duren voordat een arts deze kwaal bij een patiënt volledig onder controle heeft. Dat terwijl de kans op succes kleiner wordt, naarmate de juiste behandeling op zich laat wachten. Nog los van het ongemak en de onzekerheid van de patiënt.

Met een geavanceerde ECG, ook wel hartfilmpje genoemd, kan men uiterst nauwkeurig de mate van boezemfibrilleren meten. Die meting wordt zowel uitwendig gedaan middels diverse plakkers op de borstkas, als inwendig in de slokdarm dichtbij het hart. Speciaal ontwikkelde software analyseert vervolgens de meetgegevens en adviseert aan de hand van een klinische database de meest geschikte therapie voor de patiënt. Het resultaat is dat patiënten met boezemfibrilleren sneller en direct met de best passende behandeling geholpen kunnen worden.
Dat het principe goed werkt, is in een aantal studies inmiddels aangetoond. Voordat het product echter op de markt kan worden gebracht zijn nog een aantal ontwikkelingsstappen nodig. Zo zullen er onder andere nog diverse klinische onderzoeken bij patiënten worden verricht in samenwerking met cardiologen. Tevens zal het medical device nog 'productierijp' gemaakt worden voor een optimale werking en dient er een CE-keurmerk verkregen te worden. CTMM en VPZL (Valorisatie Programma Zuid-Limburg) ondersteuning de verdere ontwikkeling middels subsidies. De verwachting is dat het medical device vanaf 2018 op de (onderzoeks-)markt komt en dat daarna de eerste ziekenhuizen ermee kunnen gaan werken.

YourRhythmics is een spin-off bedrijf van het Maastricht UMC+ en gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus. Dit is het eerste bedrijf waarin Brightlands Maastricht Health Campus zelf rechtstreeks investeert en participeert.

Bron: Brightlands Maastricht Health Campus