Nieuws | 5 december 2016

Matthijs Bosveld wint Jong Talent Aanmoedigingsprijs

Matthijs Bosveld, tweedejaars UM-geneeskundestudent, heeft de Jong Talent Aanmoedigingsprijs (500 euro) van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) gekregen. De prijs is hem maandag 28 november in Haarlem uitgereikt door voorzitter René Héman van de KNMG. Bosveld zette zich naast zijn studie geneeskunde succesvol  in voor maatschappelijke projecten.

Bosveld behoort tot de eerste drie studenten in Nederland die voor deze nieuwe prijs in aanmerking kwamen. Hij ontvangt de prijs omdat hij zich tijdens zijn studie met verve heeft ingezet voor het project ‘Mens achter Patiënt’, met als doel dit project te integreren in het curriculum van de faculteit.Matthijs Bosveld staat tweede van links. Helemaal links de voorzitter van de KHMW. foto: Hilde de Wolf fotografie.Matthijs Bosveld staat tweede van links. Helemaal links de voorzitter van de KNMG. foto: Hilde de Wolf fotografie.

Het studenteninitiatief Mens Achter de Patiënt (MAP) is opgezet om empathie in de gezondheidszorg te bevorderen. Studenten worden daartoe aan patiënten gekoppeld. Gedurende drie bijeenkomsten komen de studenten en patiënten samen en bespreken dan de zorg, de ervaringen van de patiënt en hetgeen de student geleerd heeft.

Het doel van het project is om enerzijds de toekomstige zorgprofessionals kennis te laten maken met ervaringen van de mens achter de patiënt, anderzijds krijgen patiënten een podium om hun ervaringen te delen en daarmee de gezondheidszorg van morgen te vormen. Bosveld ontwikkelde dit project samen met mede-student Sjim Romme.

De jury is onder de indruk van dit door Bosveld geïnitieerde project en hoopt dat zijn voorbeeld anderen stimuleert om hun talenten op een vergelijkbare wijze in te zetten.