Nieuws | 13 juni 2017

Michelle Moerel in top vijf voor New Scientist Wetenschapstalent 2017

Michelle MoerelMichelle MoerelDr. Michelle Moerel, universitair docent en onderzoeker bij het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio) heeft de top 5 gehaald bij de verkiezing van de New Scientist Wetenschapstalent 2017. Moerel doet onderzoek naar de verwerking van geluid in de hersenen. Het publiek heeft de afgelopen twee weken kunnen stemmen op 25 veelbelovende wetenschappelijke talenten uit Nederland en Vlaanderen. Meer dan 8.000 mensen brachten hun stem uit. In combinatie met het even zwaar meetellende juryoordeel heeft dit een top 5 opgeleverd. De winnaar wordt op 22 juni bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live: Nobelprijs in de Kleine Komedie in Amsterdam.

De vijf overgebleven kanshebbers, in alfabetische volgorde, zijn:
Jef Beerten (KU Leuven): De toename in de productie van duurzame energie verandert het elektriciteitsnet in Europa. Beerten ontwikkelt oplossingen voor de technische problemen die een Europees 'supergrid', een Europese supersnelweg voor elektriciteit, zal ondervinden.

Mariëtte Boon (Universiteit Leiden): Ieder mens heeft langs grote bloedvaten een voorraadje bruin vet liggen dat vetten en suikers omzet in warmte. Boon onderzoekt hoe we dit bruine vet kunnen gebruiken om af te vallen.

Michelle Moerel (Universiteit Maastricht): Met behulp van fMRI maakt Moerel geluidverwerking in het brein zichtbaar. Ze kijkt daarbij vooral naar de mate waarin iemand kan focussen op meerdere geluidsbronnen tegelijk. Kennis hierover kan bijdragen aan het herstel van beschadigd gehoor.

Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden): Een democratie kan leiden tot haar eigen ondergang. Rijpkema onderzoekt in hoeverre een democratie zich mag weren tegen antidemocraten. Hij bestudeert onder meer extreemrechts in Duitsland, de constitutionele hervormingen in Turkije en de verkiezing van Donald Trump in Amerika.

Sofie Thijs (Universiteit Hasselt): Planten en micro-organismen kunnen worden ingezet voor bodemsanering. Thijs onderzoekt hoe dit 'opruimsysteem' werkt om tot praktische toepassingen in bijvoorbeeld de precisielandbouw te komen.

Wetenschappelijke en maatschappelijke impact

De top 5 komt voort uit vierenveertig inzendingen die zijn aangedragen door alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Een vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en de mate waarin de onderzoeker het onderzoek communiceert naar het brede publiek. Het juryoordeel en de publieke stemronde telden even zwaar mee in de totstandkoming van de top 5. De jury bestaat dit jaar uit voorzitters Louise Gunning (voorzitter Nationale Wetenschapsagenda) en Rik Torfs (rector KU Leuven), aangevuld met Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

New Scientist Live: Nobelprijs
Op 22 juni wordt de winnaar van de verkiezing bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live: Nobelprijs, een avond geheel in het teken van de Nobelprijs. De vijf talenten geven deze avond een presentatie over hun onderzoek. Het evenement vindt plaats in de Kleine Komedie in Amsterdam. De prijs wordt toepasselijk uitgereikt door scheikundige Ben Feringa, die eind vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst mocht nemen. De winnaar ontvangt 2.500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.