Nieuws | 23 juni 2017

Michelle Moerel tweede bij New Scientist Wetenschapstalent 2017

Tijdens een feestelijke avond in het Amsterdamse theater De Kleine Komedie heeft de Michelle Moerel net naast de titel Wetenschapstalent 2017 gegrepen. Politiek filosoof Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden) ging er met de hoofdprijs vandoor. De Universiteit Maastricht feliciteert zowel de winnaar als dr. Michelle Moerel, universitair docent en onderzoeker bij het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio), met deze prestatie.

De prijsuitreiking vond op 22 juni plaats ter afsluiting van het evenement New Scientist Live: Nobelprijs. Afgewisseld door een persoonlijk getinte peptalk van de Groningse scheikundige Ben Feringa of een rondgang langs alle Nobelprijswinnaars uit de nationale wetenschapsgeschiedenis met bioloog Jelle Beumer en Volkskrant-journalist Martijn van Calmthout presenteerden vijf finalisten hun onderzoek voor het publiek in de zaal.

"Jammer dat ik niet gewonnen heb, maar het was superleuk om mee te maken", reageerde Moerel op de einduitslag. "Je staat tenslotte niet elke dag op hetzelfde podium als een recente Nobelprijswinnaar." Daarmee doelde ze op Ben Feringa die de finalisten voorhield toch vooral hun intuïtie te volgen en zich ontdekkingsreiziger Abel Tasman voor ogen te houden tijdens hun wetenschappelijke carrière. Het was een persoonlijk getint verhaal waarin hij vertelde over zijn passie, het bouwen van moleculen, zijn jeugd op een Drentse boerderij én over zijn dromen als wetenschapper, waarin hij altijd ook de maatschappelijke impact van zijn onderzoek in het achterhoofd hield.

Om te laten zien dat maatschappelijk toepasbaar wetenschappelijk onderzoek ook staatssecretaris Sander Dekker (OCW) aan het hart gaat, kwam NWO-baas Stan Gielen aan het begin van de avond al met een nieuwtje. De wetenschapsorganisatie stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe academische premie: de Valorisatieprijs. Aan het einde van deze feestelijke avond ging Bastiaan Rijpkema als Wetenschapstalent 2017 met een bedrag van 2.500 euro naar huis.

Bron: Universiteit Maastricht