Nieuws | 7 september 2016

Microchirurgie-robot kandidaat voor titel 'Nationaal Icoon'

Woensdag 7 september zijn tien finalisten voor de titel van Nationaal Icoon bekend gemaakt op het ministerie van Economische Zaken. Eén van de kanshebbers is MicroSure. Dit spin-off bedrijf van het Maastricht UMC+ en de TU Eindhoven ontwikkelde een robot voor microchirurgie. Initiatieven die in aanmerking komen voor de titel van Nationaal Icoon werken allen aan baanbrekende, innovatieve technologieën in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit.

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. De uiteindelijke genomineerden verzorgden allen een korte pitch over hun innovatie voor Minister Henk Kamp van Economische Zaken. In oktober van dit jaar wordt de uitslag van de finale bekend gemaakt. Minister Kamp: "De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend."

MicrochirurgierobotPrecisierobot
Een robot die micro-chirurgen bovenmenselijke precisie biedt. Hierdoor worden nieuwe behandelingen mogelijk voor aandoeningen waar nu nog geen oplossingen voor zijn, zoals lymfoedeem: een abnormale ophoping van lymfevocht. De chirurg hanteert een joystick, waarmee zijn bewegingen worden geschaald en de trillingen van de hand worden gefilterd, zodat een verkleinde stabiele beweging overblijft aan het uiteinde van de robotarm. De robot verhoogt de kwaliteit van de operaties, waardoor complicaties tijdens een operatie afnemen en de kosten in de zorg worden verlaagd. Het bedrijf Microsure komt voort uit een samenwerking van de TU Eindhoven en Maastricht UMC+, waarmee de 'high precision mechatronische kennis' van de regio Eindhoven wordt gecombineerd met de medische kennis uit Maastricht.

Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.