Nieuws | 8 mei 2018

MijnIBDCoach genomineerd voor Zinnige Zorg Award

De digitale tool MijnIBDCoach is één van de genomineerde initiatieven voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. De e-health toepassing helpt patiënten met een chronische darmaandoening (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) in de dagelijkse begeleiding van hun ziekte. De tool is bewezen effectief en zorgt onder meer voor een vermindering van het aantal ziekenhuisopnamen en polibezoeken en betere therapietrouw.

De Zinnige Zorg Award wordt jaarlijks door VGZ uitgereikt aan initiatieven die de gezondheidszorg verbeteren en duurzamer maken. MijnIBDCoach is speciaal ontwikkeld voor patiënten met een chronische darmaandoening. De tool is inmiddels effectief gebleken en heeft als resultaat dat deze patiënten tot 50 procent minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen en tot 40 procent minder vaak in een polikliniek komen dan voorheen.

"We kunnen de ziekte heel goed monitoren zonder dat patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen", zegt MDL-arts dr. Marieke Pierik van het Maastricht UMC+. Tineke Markus, voorzitter van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), vult aan: "Je hebt zelf als patiënt veel meer de regie in handen." Vicky Cruts heeft de aandoening colitis ulcerosa en maakt gebruik van de ehealth-toepassing: "Het werkt gewoon. De ziekte is chronisch en gaat niet weg, maar het kan wel makkelijker en draaglijker worden gemaakt. Je staat er niet meer alleen voor."

Over mijnIBDcoach
MijnIBDcoach is een eHealth-toepassing voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die de verbinding legt tussen arts en patiënt, gekoppeld aan een wetenschappelijke database. De tool is met name ontwikkeld door het IBD-team van het Maastricht UMC+, in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en Sananet. Zie ook: www.mijnibdcoach.nl