Mozaïek 2.0 beurs voor onderzoek naar tijdige behandeling van asymptomatisch hartfalen

Zenab Mohseni-Alsalhi, onderzoekster in het MUMC+, ontvangt een prestigieuze Mozaïek 2.0 beurs van NWO. Zij gaat onderzoek doen naar tijdige behandeling van asymptomatisch hartfalen bij vrouwen na een zwangerschapsvergiftiging.

Het onderzoek - de TREASURE trial - is een onderdeel van het Queen of Hearts onderzoek en wordt uitgevoerd onder begeleiding van prof. Marc Spaanderman en Dr. Chahinda Ghossein-Doha. 

Tijdige behandeling van asymptomatisch hartfalen
Vrouwen die zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie (PE)) ontwikkelen, hebben een twee- tot zevenvoudig verhoogd risico op hart- en vaatziekten op relatief jonge leeftijd. PE wordt gekenmerkt door een ongezonde verdikking van de hartspier. Deze verdikking leidt tot verstugging van het hart die in bijna de helft van de gevallen na de zwangerschap niet meer verdwijnt. Het bloeddrukhormoon angiotensine speelt een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van deze vorm van hartfalen. Met de TREASURE-trial willen we door tijdige behandeling met angiotensine remmers deze vroege vorm van hartfalen behandelen.

Mozaik 2.o beurs 
In totaal kregen 13 promovendi een beurs toegekend- zij werden geselecteerd uit 118 aanvragen. De laureaten hebben naast uitstekende studieresultaten ook al wetenschappelijk gepubliceerd, een app ontwikkeld of een tentoonstelling verzorgd naast hun studie. Doel van de Mozaïek 2.0 beurs - die gericht is op afgestudeerden met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije - is om een inclusieve werkomgeving binnen Nederlandse universiteiten te bevorderen.

 

 

Sluit de enquête