MUMC+ ontwikkelt nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen in een MRI-scanner

Team Science Award van NWO voor samenwerking iCMR

Een team van onderzoekers en artsen van het Maastricht UMC+ ontwikkelt een nieuwe methode om ablatietherapie – een behandeling voor hartritmestoornissen – te kunnen uitvoeren terwijl de patiënt in een MRI-scanner ligt. Voor deze innovatie kreeg dit team de Team Science Award van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) uitgereikt.

Jaarlijks krijgen bijna 450.000 personen in Nederland te maken met een vorm van hartritmestoornissen. Bij een ablatiebehandeling beschadigt de arts hartweefsel op de plek van de ritmestoornis door middel van verhitting of bevriezing. Hierdoor ontstaan er littekens die de elektrische prikkels die de stoornis veroorzaken blokkeren.

Nadelen huidige behandeling
De ablatiebehandeling vindt plaats met behulp van katheters die via de lies naar het hart worden geleid onder röntgendoorlichting. Veelvuldige blootstelling aan deze röntgenstraling kan echter schadelijk zijn. Diverse technische innovaties maken het sinds kort mogelijk deze behandelingen in het hart uit te voeren met behulp van een MRI-scanner. Hoewel een MRI-scan normaliter enkel gebruikt wordt voor diagnostiek, kan deze nu ook ingezet worden voor de daadwerkelijke behandeling van de patiënt, terwijl deze zich in de scanner bevindt.

Voordelen voor de patiënt
Een belangrijk voordeel van deze nieuwe techniek (interventionele cardiale MRI, ofwel ‘iCMR’) is dat de locatie van het te behandelen hartspierweefsel met MRI beter in beeld gebracht wordt, waardoor de behandeling nauwkeuriger uitgevoerd kan worden. Daarnaast maakt een MRI-scanner geen gebruik van schadelijke straling, wat zowel de patiënt alsook de zorgmedewerkers ten goede komt. Bovendien kan met deze nieuwe techniek het hartspierweefsel, na het aanbrengen van de littekens, direct opnieuw in kaart gebracht worden.

Wereldprimeur
Hoewel andere centra reeds ablatiebehandelingen hebben uitgevoerd in MRI-scanners, gaat het Maastricht UMC+ nog een stapje verder. Door de combinatie van geavanceerde software en speciale katheters is het namelijk mogelijk om de elektrische signalen van de katheters direct weer te geven op de anatomische MRI-beelden, en daarmee de geleiding van de elektrische stroompjes door het hart in kaart te brengen. Hiermee kan een 3D-model van het hart gemaakt worden waarop ‘live’ de plaats van de katheters gevolgd kan worden om zo de behandeling nog nauwkeuriger uit te voeren. De eerste ablatie in een MRI-scanner in het Maastricht UMC+ vond plaats in januari 2021.

Technisch hoogstandje
Medisch ingenieur dr. ir. Rob Holtackers van het Maastricht UMC+ benadrukt de technische uitdagingen van deze innovatieve behandeling: “De reeds bestaande MRI-ruimte moest volledig omgetoverd worden naar een steriele operatiekamer. Alle benodigde elektronische apparatuur moet namelijk bestand zijn tegen het ontzettend sterke magneetveld en tegelijkertijd veilig zijn voor de patiënt. Het is geweldig om te zien dat door deze innovatie onze ontwikkelingen op het gebied van cardiovasculaire beeldvorming niet alleen toegepast worden voor de diagnostiek, maar nu ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden voor de behandeling van patiënten.”

Samenwerking
Om deze unieke behandelmethode mogelijk te maken en daadwerkelijk uit te voeren is een hechte samenwerking cruciaal. Dit betrof niet alleen een samenwerking tussen de afdelingen Cardiologie, Beeldvorming, Anesthesie en Medische Instrumentatietechnologie (MIT) binnen het Maastricht UMC+, maar ook met hun commerciële partners Philips Healthcare en IMRICOR. Medisch ingenieur Rob Holtackers van het Maastricht UMC+ fungeerde als ‘teamleider’ voor de NWO Team Science Award en is verheugd over de ontwikkeling: ‘’door met verschillende disciplines samen te werken en de inzet van nieuwe innovatieve technieken kunnen we de klinische zorg voor mensen met hartritmestoornissen verbeteren. Bovendien kunnen we met de gedetailleerde MRI-beelden vóór, tijdens en na de behandeling verder onderzoek doen naar een succesvolle ablatietherapie, waar wij nu volop mee bezig zijn. Het is mooi om te zien dat de NWO onze teamprestatie erkent en beloond heeft met deze schitterende award.’’

Op de website van NWO leest u meer over de Team Science Award en de twee winnende teams.

Team iCMR in MRI-ruimte

Foto: cardiologen Miranda Bijvoet en Marisevi Chaldoupi, medisch ingenieur Rob Holtackers en radioloog Casper Mihl (vlnr.) bij de MRI-scanner, waarin de ablatie wordt uitgevoerd.

Sluit de enquête