Nieuwe serie Restaurant Misverstand met prof. Marjolein de Vugt

Woensdag 1 september start een nieuwe serie van Restaurant Misverstand. Alzheimer Nederland vraagt met deze serie aandacht voor de groep mensen die op jonge leeftijd de diagnose dementie krijgt. Voor hen is nog onvoldoende aanbod aan activiteiten en weinig begrip in de samenleving. En juist deze twee zaken zijn essentieel voor hun welzijn en kwaliteit van leven.

In de serie runnen elf mensen tussen de 53 en 68 jaar een restaurant. Tot voor kort waren zij werkzaam als onder andere opleidingsmanager, verpleegkundige, docent informatica. Door hun dementie moesten zij stoppen met hun werk. Maar de behoefte om actief te zijn en mee te blijven draaien blijft.  

Meedoen
Hoogleraar en gezondheidspsycholoog Marjolein de Vugt van het Alzheimer Centrum Limburg en Maatricht UMC+ begeleidt de deelnemers. Zij ziet hoe belangrijk het is dat mensen blijven meedoen in de samenleving: “Inactiviteit en sociaal isolement liggen al gauw op de loer bij dementie. En stilstand betekent versnelde achteruitgang.”

Wat ze nog wél kunnen
Onder begeleiding van chefkok Ron Blaauw en samen met presentator Johnny de Mol laten de deelnemers aan het programma zien waar zij in het dagelijks leven tegen aan lopen. Maar vooral ook wat zij nog wél kunnen. En dat is meer dan veel mensen denken! Vaak ook meer dan zij zelf denken. Het samenwerken in het restaurant levert zelfvertrouwen, trots, en door het gedeelde plezier én verdriet ook vrienden voor het leven.

Op je tenen lopen
 “Hier kun je jezelf zijn, terwijl je in de buitenwereld op je tenen moet lopen”, zegt deelnemer José (61 jaar). Zij heeft vasculaire dementie, na alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij jonge mensen Ook deelnemer Theo (58 jaar) ziet iedere keer uit naar zijn werk in het restaurant. Hij heeft een erfelijke vorm van fronto-temporale dementie, waardoor zijn gedrag ongeremd is. “De rem is stuk, waardoor ik er van alles uitflap, maar ik kan er niets aan doen”. 

Meetellen
Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Iedereen wil zich in deze maatschappij waardevol voelen, en blijven meedoen. Dat is bij dementie niet anders. Het is schrijnend om te horen dat veel jonge mensen met dementie het gevoel krijgen dat ze niet meer meetellen. Dat zij op hun tenen moeten lopen. Bang om iets ‘geks’ te doen of zeggen. Dat schreeuwt om een begripvolle samenleving, waarin iedereen kan zijn wie hij/zij is en plezier kan beleven. Ook als je een vorm van dementie hebt. De groep valt nu nog vaak tussen wal en schip Het aanbod aan dagactiviteiten sluit nog onvoldoende aan bij hun wereld en wat zij leuk vinden om te doen. ”

Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen SBS6 en Alzheimer Nederland. Het doel van de serie is om kennis over – en begrip voor dementie te vergroten. Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6 en op KIJK.nl. En kijk op de website van Alzheimer Nederland voor meer informatie.

Foto: William Rutten

Sluit de enquête