Nieuws | 25 april 2016

NRS Science Award 2016 naar Maastricht

Tijdens de jaarlijkse Longdagen ontvingen prof. dr. Philippe Lambin (MAASTRO clinic), Anne-Marie Dingemans (Maastricht UMC+) en Ralph Leijenaar (MAASTRO clinic) de Science Award 2016 van de Netherlands Respiratory Society (NRS). De Maastrichtse wetenschappers ontvingen de prijs voor de ontwikkeling van een nieuwe en innovatieve techniek om onder andere longtumoren te kunnen karakteriseren. Met deze zogeheten radiomics-techniek kan het ziekteverloop van kankerpatiënten worden voorspeld met behulp van medische beeldvorming.

Prof. dr. Philippe Lambin (rechts) neemt de prijs in ontvangstProf. dr. Philippe Lambin (rechts) neemt de prijs in ontvangstRadiomics is onder meer ontwikkeld op basis van onderzoek naar 440 tumoreigenschappen die zijn verkregen via meer dan 1.000 CT-scans van longkanker- en hoofd-halskanker patiënten. Dat houdt in dat eigenschappen van een tumor met behulp van een computerprogramma worden uitgedrukt in getallen, waardoor een soort blauwdruk van de specifieke tumor ontstaat. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van standaard visualisatietechnieken die in ieder ziekenhuis aanwezig zijn. Met de verkregen informatie kan vervolgens de meest optimale behandeling per individuele patiënt worden gekozen en ingezet. De wetenschappers publiceerden de resultaten van hun onderzoek onder andere in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

De NRS reikt de Science Award iedere twee jaar uit om buitengewone prestaties voor interdisciplinair onderzoek op het gebied van longziekten te onderscheiden. De Maastrichtse wetenschappers namen de prijs en de bijbehorende cheque t.w.v. 10.000 euro in ontvangst tijdens de Longdagen die dit jaar plaatvonden in Ermelo.

Meer informatie over radiomics is te vinden via: www.radiomics.org