Nieuws | 31 mei 2017

NWO kent Vidi-beurzen toe aan Maastrichtse onderzoekers

NWO heeft aan zes ervaren UM-onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend, waarvan er drie via de Faculty of Health, Medince and Life Sciences ook zijn verbonden aan het Maastricht UMC+. De laureaten kunnen met deze financiering een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 590 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 89 gehonoreerd.

De drie laureaten verbonden aan het Maastricht UMC+ gaan aan de slag met het volgende onderzoek:

Prof. dr. Pamela Habibovic, FHML/MERLN: Iedereen weer snel op de been
Miljoenen patiënten met verbrijzelde botten worden behandeld met eigen bot uit een ander lichaamsdeel. Dit is schaars en het oogsten ervan leidt tot complicaties. Pamela Habibovic en haar team zullen duizenden kunstmatige implantaten maken en bestuderen, om een optimale, goedkope vervanger te vinden voor patiënteigen bot.

Dr.ir. Joost Lumens, FHML: Virtuele vingerafdruk van het beschadigde hart
Een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis wordt vaak veroorzaakt door onderkende hartspierschade. Het onderzoeksteam zal een innovatieve techniek ontwikkelen waarmee gegevens van medische beeldvorming slim worden gecombineerd met computersimulaties tot een patiënt-specifieke virtuele "vingerafdruk" van het hart. Met die informatie kunnen ritmestoornissen nauwkeurig voorspeld en door behandeling voorkomen worden.

Dr. Vera Schrauwen-Hinderling, FHML: A snapshot of human metabolism: novel non-invasive information by Magnetic Resonance Spectroscopy
Metabole ziekten zoals diabetes komen vaak voor, maar de onderliggende mechanismen zijn onduidelijk. Veel kennis komt voort uit dier- of celonderzoek, echter, de vertaalslag naar patiënten is lastig. Middels de ontwikkeling van nieuwe niet-invasieve imaging technieken streeft Vera Schrauwen-Hinderling ernaar om deze mechanismen in detail in mensen te kunnen bestuderen.

Vernieuwingsimpuls
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.