Nieuws | 2 maart 2017

Onderzoek naar beroertebehandeling genomineerd voor innovatieprijs

Een onderzoek naar een innovatieve behandeling voor het herseninfarct is één van de drie genomineerden voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten. De zogeheten Mr CLEAN studie is in verschillende Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd onder leiding van het Maastricht UMC+, AMC en Erasmus MC. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Federatiecongres op 14 maart.

Doel van de prijs is om goed onderzoek en samenwerking in het onderzoeksveld te stimuleren. Daarnaast wil de Federatie Medisch Specialisten hiermee de rol van de medisch specialist als onderzoeker meer voor het voetlicht brengen. Vijfentwintig wetenschappelijke verenigingen hebben een onderzoek vanuit hun specialisme voorgedragen. Een deskundige vakjury selecteerde uit deze voordrachten deze week drie genomineerden. Namens de vereniging voor radiologie en neurologie is de Mr. CLEAN studie voorgedragen.

HerseninfarctDe radiologen en neurologen voerden in verschillende ziekenhuizen een multidisciplinair onderzoek uit naar het effect van een nieuwe behandeling van het herseninfarct. Robert van Oostenbrugge, hoofd neurologie van het Maastricht UMC+: "Tot nu toe kreeg de patiënt standaard een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij 1 op de 10 patiënten bij wie een groter hersenbloedvat is afgesloten door een stolsel. Daarom zochten we naar een nieuwe en betere manier om het bloedvat snel en veilig te openen." De onderzoekers concludeerden dat patiënten met een ernstig herseninfarct beduidend beter en sneller herstellen als je het afgesloten bloedvat snel weer openmaakt met een katheter via de lies. "Momenteel wordt deze nieuwe behandeling ingevoerd. "Het resultaat heeft grote impact, zowel op de individuele patiënt als op de organisatie van de ketenzorg rondom deze aandoening," aldus Wim van Zwam, interventie-radioloog van het Maastricht UMC+.

De andere twee genomineerden zijn voorgedragen door de wetenschappelijke verenigingen voor Heelkunde en Klinische genetica. Lees meer hierover op de website van de Federatie Medisch Specialisten.

Selectiecriteria
Bij de selectie van deze genomineerden lette de vakjury onder meer op samenwerking tussen disciplines en verschillende soorten ziekenhuizen, klinische relevantie en in hoeverre het onderzoek grensverleggend is. De jury staat onder leiding van ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts en bestaat daarnaast uit medisch specialisten en een vertegenwoordiger vanuit Patiëntenfederatie Nederland. De winnaar ontvangt een award en geldbedrag dat besteed kan worden aan vakinhoudelijke activiteiten.