Nieuws | 23 november 2017

‘Partner in Balans’ wint Medische Inspirator prijs 2017

Het project 'Partner in Balans' heeft de Medische Inspirator Prijs 2017 gewonnen. De prijs is een initiatief van ZonMw en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest inspirerende samenwerking tussen patiënten en onderzoekers die het beste projectplan hebben voor de ontwikkeling van een medisch product. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat daarbij centraal. Aan de prijs is een geldbedrag van 75.000 euro gekoppeld. Hiermee willen onderzoeker Lizzy Boots en patiëntvertegenwoordiger mevrouw Jennie Tillie-Hecker dat hun cursus, die mantelzorgers helpt omgaan met onzekerheden en vragen na een diagnose dementie, verder wordt ontwikkeld en geïmplementeerd.

Partner in Balans is een cursus speciaal voor partners van mensen met geheugenklachten. Als iemand geheugenklachten heeft raakt dat niet alleen hem of haar, maar ook de partner. Hij of zij kan bijvoorbeeld te maken krijgen met onzekerheid, veranderingen en moeilijke situaties. De cursus is gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Hoe kan een partner enerzijds toekomen aan eigen behoeften en gezond blijven en anderzijds omgaan met veranderingen door een partner die steeds meer gaat vergeten. Deelnemers leren op basis van deze reflectie persoonlijke doelen op te stellen, samen met een coach. De coach zal samen met de deelnemer bekijken waar de eigen behoeften liggen, het programma samenstellen en de deelnemer begeleiden in het doorlopen hiervan.

Partner in Balans is een initiatief van het Alzheimer Centrum Limburg en wordt mogelijk gemaakt door het Alzheimer Onderzoekfonds Limburg en Alzheimer Nederland en wordt momenteel getest in 't kader van een wetenschappelijk onderzoek op bruikbaarheid en effectiviteit.
In onderstaand filmpje vertellen onderzoekster Lizzy Boots van het Maastricht UMC+ en mantelzorger Jenny Tillie-Hecker meer over het project. Meer informatie over het project is ook te vinden via: www.partnerinbalans.nl