Nieuws | 4 december 2017

Prestigieuze award voor klinisch fysicus Walter Backes

Prof. Walter Backes heeft tijdens een internationaal radiologie-congres (Radiological Society of North America, RSNA 2017) in Chicago de Alexander R. Margulis Award in ontvangst genomen. De hoogleraar klinische fysica krijgt de prestigieuze prijs, namens alle auteurs van zijn onderzoeksgroep, voor het beste wetenschappelijk artikel van het afgelopen jaar in het vakblad Radiology. In de winnende publicatie beschrijven Backes en zijn collega onderzoekers een nieuwe MRI methode om de uiterst subtiele lekkage van de beschadigde bloed-hersenbarrière in beeld te brengen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Prof. Walter Backes (rechts) neemt de prijs in ontvangstProf. Walter Backes (rechts) neemt de prijs in ontvangstDe bloed-hersenbarrière is een verzameling van cellen en structuren in het brein die het bloed scheidt van het hersenweefsel. Deze barrière heeft een essentiële functie om de hersenen in een goede conditie te houden door selectief stoffen door te laten of te weren. Schade aan de bloed-hersenbarrière wordt als een van de belangrijkste kiemfactoren gezien voor de ziekte van Alzheimer. Niet-invasieve beeldvorming van deze schade werd tot voor kort als voor onmogelijk gehouden. In de winnende publicatie in Radiology beschrijven onderzoekers echter een nieuwe vorm van contrast-versterkte MRI die wel uitkomst kan bieden.

Hoewel er op dit moment geen behandelingen zijn voor een lekkende bloed-hersenbarrière voorhanden, is de nieuwe scan-techniek een nuttig vroegdiagnostisch instrument om inzicht in het verloop van de ziekte te krijgen. "De methode is nog altijd relatief nieuw, en rekenkundig complex en intensief", zegt Backes. "Voor reguliere toepassing in de kliniek moet de onderzoeksmethode eerst nog verder vereenvoudigd worden."

Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de afdelingen Radiologie en de Alzheimer centra van het Maastricht UMC+ en het Leids UMC.