Prestigieuze Europese borstradiologieprijs voor onderzoeker Maastricht UMC+

Nucleair radioloog in opleiding dr. Thiemo van Nijnatten heeft op 1 oktober jl. de Carla Boetes Award ontvangen. Dit is een Europese prijs voor jonge radiologen of nucleair geneeskundigen (jonger dan 40 jaar) die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de zogenaamde ‘mammaradiologie’, de beeldvorming van de borst, in het kader van borstkanker.

De Carla Boetes Award is een prijs uitgereikt vanuit de EUSOBI (European Society of Breast Imaging), de Europese vereniging van medici rondom mammaradiologie. De award wordt uitgereikt sinds 2012, ter nagedachtenis aan de Maastrichtse bijzonder hoogleraar radiologie Carla Boetes die in 2011 onverwachts overleed. Thiemo van Nijnatten is de eerste Maastrichtse onderzoeker die deze prijs in ontvangst heeft genomen op het jaarlijkse Europees mammaradiologiecongres in Malmö (Zweden).

Lymfeklierdiagnostiek
Thiemo van Nijnatten richt zich als nucleair radioloog in opleiding naast patiëntenzorg in het MUMC+ op onderzoek naar lymfeklierdiagnostiek, één van de expertises binnen Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Centre (MCCC). Dit is van groot belang voor de behandeling van borstkankerpatiënten, aangezien borstkanker als eerste uitzaait naar de lymfeklieren. Gerichte diagnostiek van de lymfeklieren is dus essentieel voor de vervolgbehandeling en prognose. 

Onderzoek
Van Nijnatten promoveerde in 2017 op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht. Daarna vervolgde hij zijn onderzoek binnen het MUMC+ en onderzoeksinstituut GROW. De resultaten van zijn interdisciplinair onderzoek zijn in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd,. In januari 2022 ontving Thiemo een beurs van ruim €500.000 van KWF voor onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van patiënten met borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen. Recent was hij actief betrokken bij een landelijke studie die heeft aangetoond dat een kleine okseloperatie accurate informatie geeft over klieruitzaaiingen bij borstkanker na chemotherapie. Hierdoor is een minder uitgebreide verwijdering van lymfeklieren nodig, waardoor patiënten minder bijwerkingen ondervinden. Om zijn kennis van mammaradiologie en nucleaire geneeskunde verder uit te breiden kreeg Van Nijnatten recent een beurs van de European School of Radiology, waardoor hij momenteel voor drie maanden werkzaam is als visiting scholar op de afdeling radiologie aan de toonaangevende Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk.

Cirkel rond
Dat Van Nijnatten de Carla Boetes Award op 1 oktober mocht ontvangen is om meerdere redenen bijzonder, legt hij uit: ‘het is natuurlijk een grote eer om deze prijs te ontvangen. Het is niet alleen voor mij een internationale erkenning, maar voor alle Maastrichtse onderzoekers die zich dagelijks inspannen om door verbeteringen in de diagnostiek de behandeling van borstkankerpatiënten gerichter en met minder bijwerkingen te kunnen uitvoeren. Bijzonder is ook dat prof. dr. Carla Boetes, als bijzonder hoogleraar radiologie in het Maastricht UMC+, zelf één van de grondleggers was van het onderzoek dat wij nu doen. Daarmee is de cirkel rond en biedt deze erkenning een extra stimulans om ons onderzoek nog verder uit te breiden.’

MCCC en GROW
Het MUMC+ Comprehensive Cancer Center (MCCC) is het onderdeel van het MUMC+ dat de best mogelijke zorg biedt voor mensen met (een vermoeden van) kanker. Het betrokken onderzoeksinstituut binnen Maastricht University is GROW, waar wetenschappelijk onderzoek naar oncologie en reproductie plaatsvindt.
 

Sluit de enquête