Samen Sterk: ‘Innoveren zit ons in de genen’

De Academische Alliantie bestaat vandaag precies vijf jaar. In de serie Samen Sterk vertellen twee collega’s wat hun samenwerking oplevert. We trappen af met bestuursvoorzitters Helen Mertens (MUMC+) en Bertine Lahuis (Radboudumc).

We schrijven 25 september 2018. Bestuursvoorzitters Leon van Halder (Radboudumc) en Marja van Dieijen (MUMC+) zetten hun handtekening onder de ‘huwelijkspapieren’. De Academische Alliantie is een feit! Nu, vijf jaar later zetten hun opvolgers Bertine en Helen de missie met veel gedrevenheid voort. Is er veel gebeurd in de tussentijd? “Absoluut!”, zegt Bertine. “Het aantal samenwerkingsinitiatieven is enorm gegroeid. Van genetica en diepe hersenstimulatie bij Parkinson tot schedelbasispathologie: onze patiënten profiteren meer en meer van de kennis en kunde uit twee umc’s. We stimuleren dat ook, bieden de ruimte en jagen dat met veel energie aan. Je krijgt dan ook veel energie van collega’s terug.” Helen vult aan: “Een mooi voorbeeld is het Academisch Alliantie Fonds. Samen hebben we twee jaar geleden tal van Maastrichts-Nijmeegse koppels een financiële impuls gegeven om op hun vakgebied onderzoek te doen, innovaties te ontplooien en nog nauwer samen te werken. Dat levert prachtige resultaten op, zoals het gezamenlijk onderzoek naar meer bewegen tijdens ziekenhuisopname of het sneller opsporen van cystic fibrose bij kinderen.”

Helen Mertens en Bertine Lahuis
Helen Mertens (links) en Bertine Lahuis

Je kunt de krant niet openslaan of het gaat over de krappe arbeidsmarkt en de alsmaar toenemende zorgvraag. Hoe gaat de Academische Alliantie daar mee om richting de toekomst? Bertine: “We hebben inderdaad grote uitdagen, dus we zullen nog meer lef en creativiteit moeten tonen. Samenwerken is soms geven en soms nemen en dat vergt moed om over je grenzen heen te stappen. We hebben immers een maatschappelijke plicht om academische zorg in Zuid- en Oost-Nederland te garanderen en duurzaam te verankeren voor bijna twee miljoen inwoners. Maar onze innovatiekracht is niet beperkt door die geografische grenzen.” Helen sluit zich daar bij aan: “Innoveren zit ons als umc’s in de genen. Iedere dag werken meer dan 20.000 Academische Alliantie collega’s aan het bevorderen van een gezond en vitaal leven. Van het lab en de kliniek tot de collegezalen. Daar profiteert de hele samenleving van. Ik ben er van overtuigd dat we met onze intensieve samenwerking écht impact maken op de zorg van morgen.”

Meer weten over de Academische Alliantie? Lees het hier.

Sluit de enquête