Nieuws | 9 maart 2017

Teddyberenziekenhuis strijkt voor de 17e keer neer in het Maastricht UMC+

Op 14, 15 en 16 maart 2017 vindt voor de 17e keer het Teddy Bear Hospital (TBH) in het Maastricht UMC+ plaats. Meer dan 1200 kleuters komen naar het ziekenhuis met hun zieke knuffel, om een bezoekje te brengen aan de berendokter. Het doel is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg, om zo de angst voor dokters en het ziek zijn enigszins weg te nemen. Het TBH wordt georganiseerd door de internationale studentenvereniging IMFSA Maastricht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Maastricht UMC+, Applied Medical, van Hal, AH Dijkstra en Mad Science.

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van 4 t/m 7 jaar als 'vader' of 'moeder' hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Medische studenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'. Het terras op de vierde verdieping van het Maastricht UMC+ is voor deze gelegenheid opgedeeld in een groot aantal spreek-, behandel- en operatiekamers.

Allereerst gaan de kinderen naar de wachtkamer, net zoals in het echte ziekenhuis. Hier krijgen ze een verhaal te horen over Lotje, een meisje met een knuffelbeer die naar het ziekenhuis gaat om een prik te halen. Lotje wil dat de knuffelbeer haar prik krijgt, omdat zij zelf erg bang is voor de prik. Veel kinderen zullen dit herkennen, omdat ze dit zelf al eens hebben meegemaakt. Vervolgens worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar de studenten samen met de kinderen de knuffels van top tot teen onderzoeken. Er worden röntgenfoto's gemaakt, armen en benen gegipst, pilletjes voor de zieke knuffel gehaald en natuurlijk worden er ontzettend veel pleisters geplakt! Er zijn simulatie-röntgenapparaten aanwezig die via een röntgen-kleurplaat aan de kinderen kunnen laten zien wat hun knuffel gebroken heeft. Tevens kunnen de kleuters in kleine operatiekamers, van top tot teen gekleed in operatiepakken, de knuffels beter maken of in de gipskamers de knuffels een echt gips aanbrengen. Verder heeft ons teddyberenziekenhuis een apotheek waar de kinderen pilletjes (gepofte rijst) kunnen halen voor de zieke knuffelbeer, een laboratorium waar ze testjes kunnen doen om te kijken wat voor een ziekte de knuffel heeft en hebben we een mini hart- en vaatcentrum waar ze allerlei hart- en vaatproblemen kunnen bekijken.

De scholen die een bezoek brengen aan het Teddy Bear Hospital hebben ook lesmateriaal ontvangen, zodat ze het thema 'ziek zijn' voorafgaand aan het bezoek aan TBH in de klas kunnen bespreken. Het Teddy Bear Hospital wordt georganiseerd door de International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA). Dit is een internationale organisatie van medische studenten, die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van 'Global Health'. IFMSA-Maastricht organiseert projecten voor en door studenten. Het project werd in 2001 voor het eerst georganiseerd in Maastricht en zal dit jaar voor de 17e keer plaatsvinden! Elk jaar weer succesvoller dan het jaar daarvoor. Ook in andere medische faculteiten in Nederland en in het buitenland heeft het project al vele keren met succes plaatsgevonden.

Het Teddy Bear Hospital vindt plaats op de volgende dagen:
Dinsdag 14 maart 9:00-12:00u en 13:00-16:00u
Woensdag 15 maart 9:00-13:00u en van 14:00-16:00u
Donderdag 16 maart 9:00-12:00u en 13:00-14:00u

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.ifmsa.nl/maastricht; bij vragen kunt u mailen naar tbh.maastricht@gmail.com