Nieuws | 6 juli 2018

Terugroepactie aantal bloeddrukmedicijnen met valsartan

Gistermiddag (5 juli) heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een persbericht verspreid over een terugroepactie van een aantal medicijnen met valsartan. In onderstaand bericht van de IGJ vindt u meer informatie en wat u kunt doen indien u denkt dat u deze medicijnen mogelijk ook gebruikt. Wij adviseren u om bij vragen of twijfel uw eigen apotheek te contacteren.

Wat is er aan de hand?
Recent is gebleken dat tijdens het productieproces van de grondstof in een Chinese fabriek een onzuiverheid ontstaat. Het gaat om een stof die geclassificeerd is als waarschijnlijk kankerverwekkend. De terugroepactie gaat alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China. Alle lidstaten hebben in overleg met het Europees geneesmiddelenagentschap EMA, na een uitvoerige analyse besloten tot het terugroepen van deze geneesmiddelen.
De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Om welke middelen gaat het?
Het gaat om een aantal medicijnen met daarin valsartan. Deze medicijnen worden voorgeschreven voor:
• de behandeling van hoge bloeddruk;
• de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad;
• de behandeling van hartfalen.
De medicijnen worden uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers.

Wat te doen?
Patiënten kunnen controleren of hun medicijn met valsartan van genoemde fabriek komt door de zogenaamde RVG nummers te controleren met behulp van de bij dit bericht toegevoegde lijst. Het RVG nummer is te vinden op de medicijnverpakking en onderaan de bijsluiter.

Patiënten die deze medicijnen gebruiken, kunnen bij de apotheek een ander medicijn meekrijgen. Mogelijk moet u hiervoor eerst een afspraak maken bij de huisarts. Het is expliciet niet de bedoeling dat u zonder overleg met uw arts stopt met het gebruik van het geneesmiddel. Heeft u vragen waarmee u niet terecht kunt bij de huisarts of apotheker? Dan kunt u terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Bron: Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd