Uitbreiding leefstijlprogramma voor kinderen met overgewicht in Maastricht

Succesvol programma krijgt diverser aanbod en meer middelen

Het leefstijlprogramma Your Coach Next Door, dat gericht is op het tegengaan van overgewicht en een gezonde leefstijl van kinderen, blijkt een succes. Dankzij een bijdrage van het Elisabeth Strouven Fonds wordt het programma de komende jaren uitgebreid, waardoor er meer kinderen worden bereikt met diverse activiteiten en meer coaches om hen te begeleiden.

Meer dan sporten
Zelfs tijdens de coronapandemie blijkt het leefstijl-wijkprogramma zeer succesvol. De helft van de kinderen die meer dan een half jaar wordt begeleid en 79% die meer dan jaar wordt begeleid, heeft een gezonder gewicht bereikt. Ook geven de kinderen zelf aan lekkerder in hun vel te zitten. Anita Vreugdenhil, hoogleraar en kinderarts in het Maastricht UMC+ en initiatiefnemer van Your Coach Next Door: “Niet ieder kind hoeft dol te zijn op fanatiek sporten om gezond te leren leven. Er is veel meer waar je energie van kunt krijgen en wat kinderen aanspreekt: muziek, ontspanning, toneel of natuur bijvoorbeeld.  We willen de komende jaren het aanbod dus ook diverser maken om meer kinderen te bereiken door ze aan te spreken op hun eigen talenten en interesses. We denken ze daarmee nog beter te kunnen helpen.” Kinderen gaan zelf meedenken en ontdekken welke activiteiten het meest aansluiten bij hun wensen en behoeften. Onder de noemer ‘Talent voor gezond leven’ wordt op woensdag 9 maart in Maastricht letterlijk het startschot gegeven met MTB-fietsen en een bezoek aan een ezelboerderij.

Leefstijlcoaches gezocht
Naast uitbreiding van de activiteiten, wordt het programma ook toegankelijk voor kinderen jonger dan 6 jaar, wordt met meer partijen de samenwerking gezocht voor een groter bereik. Ook worden meer leefstijlcoaches opgeleid, want dat is specialistisch werk. Vreugdenhil: “Mensen die iets willen betekenen voor kinderen en het belang van gezonde leefstijl inzien, kunnen via ons een opleiding op maat volgen. Het is heel belangrijk en dankbaar werk, je ziet dat de kinderen zich fijner voelen naarmate je langer met ze werkt.”

Foto's: Marcel van Hoorn Fotografie

Kinderen bij event uitbreiding leefstijlprogramma
Sluit de enquête