Nieuws | 23 mei 2017

Valorisatieprijs 2016 voor dr. Bart Spronck

Tijdens het University Dinner op 6 april heeft een jury, bestaande uit dr. Nick Bos, prof. dr. Marja van Dieijen-Visser, prof. dr. Jan Cobbenhagen, drs. Theo Thuis en drs. Gerda Baltis-Paridaen, de Valorisatieprijs 2016 toegekend aan dr. Bart Spronck. Spronck promoveerde in 2016 op het proefschrift 'Stiff vessels approached in a flexible way: Advancing quantification and interpretation of arterial stiffness.' Hij werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker binnen de onderzoeksgroep van prof. Avolio aan de Macquarie University in Sydney, Australië. Dr. Koen Reesink, een van zijn begeleiders, heeft in Sproncks plaats de prijs in ontvangst genomen. De jury heeft een eervolle vermelding toegekend aan Dr. Annapurna Mamidipudi voor haar proefschrift: 'Towards a Theory of Innovation in Handloom Weaving in India'.

Bart SpronckBart SpronckHet centrale thema in het proefschrift is dat vaatstijfheid een belangrijke risicofactor is bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en bijdraagt aan de sterfte als gevolg van deze ziekten. Spronck heeft technieken ontwikkeld om vaatstijfheid te meten onafhankelijk van de bloeddruk. Zo heeft hij een verbetering van de cardio-ankle vascular index voorgesteld, een door een Japans bedrijf ontwikkelde stijfheidsindex. Deze index wordt op deze manier nog beter bruikbaar om de behandeling van vaatverstijving met medicijnen te monitoren.

De nieuwe methoden die hij heeft ontwikkeld bieden nog een tweede valorisatiemogelijkheid. Spronck heeft namelijk een prototype ontworpen voor een opstelling om vaten te bestuderen onder omstandigheden zoals in het menselijk lichaam. Een dergelijke opstelling is onmisbaar bij fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van vaatverstijving. Het prototype wordt verder ontwikkeld door Sproncks begeleiders Reesink en Delhaas, en kan potentieel op de lange termijn commercieel aangeboden worden. Reesink is als kernlid aangesloten bij een door Medtronic geleid industrieel consortium in het kader van het EU Horizon 2020 programma, dat werkt aan een nieuwe techniek om niet-invasief met behulp van laserlicht vaatstijfheid te meten. Bij het valideren van deze techniek kan Sproncks opstelling een belangrijke rol spelen.

Sproncks proefschrift bestaat uit tien artikelen die zijn gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften. Eens te meer bewijst dit dat degelijk onderzoek en brede toepassingen van onderzoek zeer goed samengaan, aldus de jury. Bart Spronck ontving een prijs van € 3.000, verstrekt door de UM en het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, en een kunstwerk.