Nieuws | 14 juni 2018

Wetenschapsdag: kennis delen en verbindingen leggen

Wetenschapsdag"Een universitair medisch centrum kan nu eenmaal niet zonder wetenschappelijk onderzoek en onderwijs," zegt bestuursvoorzitter Marja van Dieijen-Visser bij de aftrap van de allereerste Maastricht UMC+ Wetenschapsdag. "Om tot nieuwe innovaties te komen tussen laboratorium en kliniek is samenwerking natuurlijk wel essentieel." Het gevarieerde programma onder de noemer 'Beter door meer kennis' was er dan ook helemaal op gericht om nieuwe verbindingen te leggen tussen clinici, onderzoekers en andere (zorg)professionals, kennis met elkaar te delen en nieuwe inzichten op te doen. De Wetenschapsdag vond plaats op woensdag 13 juni in congrescentrum MECC.

Het ochtendprogramma bestond uit verschillende presentaties met diverse inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Zo zoeken Maastrichtse orthopeden bijvoorbeeld de samenwerking met wetenschappers van onderzoeksinstituut M4I. Op die manier kan met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken in het laboratorium betere behandelingen in de kliniek worden ontwikkeld voor patiënten met de aandoening osteoartritis. Ook De Maastricht Studie, COACH (Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare) en het thema neuromodulatie passeerden de revue.

WetenschapsdagNa de lezingen deelden maar liefst zestig onderzoeksgroepen tijdens de lunch-informatiemarkt hun kennis met de aanwezigen door middel van posters en persoonlijk contact. Bij diverse rondleidingen kon er in de middag vervolgens een kijkje worden genomen in de wetenschappelijke keuken van het Maastricht UMC+. Van de hightech laboratoria van instituten als Scannexus en MERLN tot een blik achter de schermen van de Vaatkamers van het Hart+Vaat Centrum en een bezoek aan bestralingskliniek MAASTRO.