WO2 veteraan dankbaar over behoud benen

Vandaag bezocht de Amerikaanse WO2-veteraan Francis Resta het Maastricht UMC+. De 94-jarige is in Europa om donderdag a.s. de herdenkingen in Normandië bij te wonen (75 jaar na D-Day). Voorafgaand is hij in Limburg om op de oorlogsbegraafplaats in Margraten enkele graven van omgekomen dienstmakkers van 407 Infanterie Regiment te bezoeken. Een van zijn wensen was ook om het ziekenhuis in Maastricht te bedanken voor het feit dat hij zijn beide benen nog heeft.

Vandaag bezocht de Amerikaanse WO2-veteraan Francis Resta het Maastricht UMC+. De 94-jarige is in Europa om donderdag a.s. de herdenkingen in Normandië bij te wonen (75 jaar na D-Day). Daar aan voorafgaand was hij in Limburg om op de oorlogsbegraafplaats in Margraten enkele graven van omgekomen dienstmakkers van 407 Infanterie Regiment te bezoeken. Een van zijn wensen was ook om het ziekenhuis in Maastricht te bedanken voor het feit dat hij zijn beide benen nog heeft.

Nadat Resta in november 1944 in de buurt van Aken door een booby trap zwaar gewond was geraakt, werd hij op 1 december naar het toenmalige hospitaal van Maastricht Calvariënberg vervoerd. In het ziekenhuis wilde de legerchirurg geen tijd verspillen en de benen van Francis Resta amputeren. Dat werd tegengehouden door de Calvariënberg-chirurg Wishaupt: “In dit ziekenhuis gelden mijn regels.” De verwondingen zijn conservatief, en zonder amputatie, succesvol behandeld. Tot grote opluchting van Resta heeft hij zijn benen kunnen behouden en heeft hij zijn hele leven kunnen dansen, zijn grote hobby.

Helaas waren er geen nabestaanden van Wishaupt beschikbaar die de dankbetuigingen in ontvangst konden nemen. De in de functionele lijn opvolger van Wishaupt, intensivist-traumatoloog Paul Breedveld, mocht de nog zeer kwieke Resta ontvangen. Duidelijk geëmotioneerd ging een lang gekoesterde wens van Amerikaanse veteraan in vervulling. “Maar wij moeten vooral dankbaar zijn voor mensen zoals Resta die van ver naar Nederland kwamen om ons te bevrijden”, aldus Breedveld.  

  

Lees hier meer: https://bit.ly/2WnHrvI

Sluit de enquête