Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

Beweeghuis in actie tegen artrose

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van artrose, volgens cijfers van het RIVM. Ze hebben pijnlijke, stijve gewrichten en daardoor moeite met bewegen. Als je weinig kunt bewegen, vormt dat weer een groter risico op onder andere  hart- en vaatziekten en diabetes. Artrose staat ten onrechte bekend als ouderdomskwaal. Want ook steeds meer 30-plussers kampen met knie-artrose. Bij 25% van hen is overgewicht de oorzaak. Het Beweeghuis Maastricht-Heuvelland zet zich in om ingrijpende medische behandelingen bij artrose zo veel of zo lang mogelijk te voorkomen.

Wat is artrose?
Kraakbeen zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel bewegen. Bij artrose is het kraakbeen tussen de gewrichten beschadigd. De slijtage van het kraakbeen kun je tegengaan door juist veel te bewegen en de spieren eromheen in conditie te houden. Doe je dit allemaal in een vroeg stadium, dan hoef je pas veel later of zelfs helemaal niet meer te denken aan een operatie zoals voor een kunstgewricht.

De oplossing om artroseklachten te voorkomen of te beperken? Zoveel mogelijk bewegen!
Het Beweeghuis Maastricht-Heuvelland zet zich sinds september 2021 in om mensen met beweegklachten de juiste, passende zorg en begeleiding te bieden in hun eigen buurt. Om ingrijpende medische behandelingen zo veel of zo lang mogelijk te voorkomen. Het Beweeghuis is een gespecialiseerd zorgnetwerk. Medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches werken hierbij intensief samen. Voor 80% gebeurt dit in de Maastrichtse Stadspoli’s en op (sport)locaties in de woonwijken van Maastricht en Heuvelland. Ziekenhuiszorg wordt alleen ingezet als dit noodzakelijk is. De eerste aanzet hiervoor dateert uit 2014, toen al een deel van de orthopedische zorg werd overgeheveld naar de Stadspoli’s. Jaren later en 14.000 patiënten verder is deze zorg geformaliseerd en uitgebreid binnen het huidige netwerk van het Beweeghuis. Het doel van deze unieke samenwerking in de regio is de best mogelijk beweegzorg en -begeleiding te bieden op de juiste plek. Om beweegklachten zoveel mogelijk te voorkomen of zo lang mogelijk te beperken door zoveel mogelijk beweging. Een leven lang.
 

Tim Boymans
Orthopedisch chirurg Tim Boymans

Dag van de Preventie

Het Beweeghuis Maastricht-Heuvelland is een van de ‘best practices’ op de Dag van de Preventie van Zorgvisie op 6 april 2022. Op dit congres voor zorgaanbieders staat het toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand houden van de zorg centraal.  Orthopedisch chirurg Tim Boymans is een van de sprekers. Bestuursvoorzitter Helen Mertens van het Maastricht UMC+ gaat in op de rol van de ziekenhuisbestuurder bij regionale preventieprogramma’s en wat deze opleveren voor de samenleving.

Beweegprogramma

Het Beweeghuis Maastricht-Heuvelland is een samenwerkingsverband tussen: Maastricht UMC+, ZIO, RHZ Heuvelland, Fy’net en Maastricht Sport. Binnen het Beweeghuis zetten zij maximaal in op behandeltrajecten door de huisarts, fysiotherapeut en/of beweegcoach. Deelname aan een beweegprogramma van Maastricht Sport is gratis. In de twee Stadspoli’s in Maastricht is alle beweegzorg geconcentreerd in themaspreekuren van medisch specialisten, zoals het knie-, rug- of schouderspreekuur. Deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars, zonder eigen bijdrage.

Verder kijken dan een röntgenfoto
Dr. Tim Boymans, orthopedisch chirurg bij het MUMC+ vindt het belangrijk dat niet te snel aan het plaatsen van kunstgewrichten wordt gedacht. “Als je bij je huisarts komt met beweegklachten, kijken we verder dan een röntgenfoto van bijvoorbeeld je pijnlijke knie, heup of schouder. We kijken ook naar je persoonlijke omstandigheden en individuele doelen. Vervolgens bekijken we welke vorm van therapie of beweegbegeleiding van het Beweeghuis het beste bij jou past. Met de juiste sportieve begeleiding, beweegadviezen en/of fysiotherapie kunnen veel mensen blijvend, of in ieder geval voor langere tijd, hun pijn- en bewegingsklachten beperken. Daarom hebben wij ons zorgnetwerk opgericht, met medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches. Wij hebben korte lijntjes met elkaar, zodat elke patiënt de best mogelijke, op maat gemaakte zorg en begeleiding krijgt. We kunnen bij gewrichtspijn en beweegklachten tegenwoordig weliswaar veel medische behandelingen toepassen zoals injecties geven of kunstgewrichten plaatsen, maar deze behandelingen kennen ook veel nadelen en risico’s. We passen die ingrijpende operaties daarom het liefst pas toe als andere mogelijkheden niet (langer) voldoende helpen. Als je al geleerd hebt om zo veel en goed mogelijk te blijven bewegen, ben je ook beter voorbereid en in conditie voor een eventuele operatie. De revalidatie na de operatie zal daardoor ook vlotter verlopen.”

Gert Boonen
Gert Boonen

Bewegen is altijd beter
“Eigenlijk was ik altijd al best actief” vertelt gepensioneerd verpleegkundige Gert Boonen (62) uit Maastricht. “Ik fietste en wandelde veel met mijn vriendinnen. Vanaf mijn vijftigste begon ik last te krijgen van een knie. Gelukkig kon ik destijds mijn werk deels zittend doen, en werd ik nog nauwelijks belemmerd in mijn bewegen. Met behulp van een wandelstok kon ik nog een hele tijd vooruit. Maar de pijn werd in de afgelopen twaalf jaar steeds erger. Ik kreeg ondertussen ook nog last van mijn heup en vorig jaar kon ik eigenlijk nauwelijks meer lopen. Dr. Boymans constateerde dat ik eigenlijk wel in aanmerking kwam voor een kunstknie, maar hij legde me uit dat dit ook veel risico’s met zich mee zou brengen. Ik bleek bovendien artrose in mijn heup en nek te hebben en mijn loophouding was niet goed. Bij de intake voor het Beweeghuis besloten we dat ik het beste individueel begeleid zou kunnen gaan sporten in een klein groepje van Maastricht Sport. Het was fijn en goed voor me om meer te gaan bewegen en gericht te werken aan het versterken van bepaalde spiergroepen. Maar helaas kreeg ik gaandeweg toch meer pijn na het sporten. Dat had ook te maken met mijn overgewicht. Daarop kreeg ik het advies om te gaan aquajoggen. Want in het zwembad is het bewegen minder belastend voor mijn gewrichten. Uiteindelijk zal een knie-operatie voor mij toch noodzakelijk zijn. Daarvoor moet ik wel eerst nog aan mijn overgewicht gaan werken en ook dat gaat natuurlijk sneller als ik zoveel mogelijk blijf bewegen. De gedachte dat ik uiteindelijk weer kan gaan wandelen, motiveert me zeker om de komende maanden nog flink aan de slag te gaan met de begeleiding vanuit het Beweeghuis en liefst nog een diëtiste. Want bewegen is altijd beter.”

 

Sluit de enquête