Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

Dag van de Couveuseouders

Op 1 mei 2022 is het de Dag van de Couveuseouders. Dan besteden we extra aandacht aan ouders van te vroeg geboren kindjes, die verzorgd worden op de NICU (neonatale intensive care unit). Ook het Maastricht UMC+ heeft een NICU, waar elke dag kinderen worden opgenomen. 

Dagelijks worden er in Nederland tientallen kinderen te vroeg geboren. Veel daarvan komen terecht op een NICU, ook in het MUMC+. Stefanie Fonteyn is verpleegkundige op de NICU: '"wij zien elke dag hoe zwaar het is voor ouders als hun kindje bij ons ligt. Aan de ene kant zijn ze gelukkig met de geboorte van zoon of dochter, maar aan de andere kant is er veel onzekerheid, want het kind is erg ziek en kwetsbaar. Elk dag weer ben ik onder de indruk van ouders, die in deze zware periode aan het bedje staan en alles doen om hun kind te steunen. Het is dus belangrijk dat we op deze Dag van de Couveuseouders laten weten dat we er ook voor hen zijn."

In het kader van de Dag van de Couveuseouder hebben we verhalen verzameld van ouders wiens kind op de NICU van het MUMC+ heeft gelegen. Hieronder leest u hun indrukwekkende verhalen. 

Danielle

Moeder Daniëlle

"Nadat ons zoontje na zes weken ziekenhuis eindelijk thuis was, werd hij twee weken later opgenomen op de NICU in Maastricht met het RS virus. We verbleven in het Ronald McDonaldhuis met onze dreumes van anderhalf. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat wisselden we elkaar af, de één was op de NICU en de ander bij onze andere zoon. Zwaar, maar zo fijn om er voor beiden te kunnen zijn! Het allermooiste moment was toen na bijna een week ons zoontje uit zijn slaap was en de beademingstube eruit mocht en ik hem eindelijk weer vast mocht houden! Vanaf toen ging het gelukkig snel beter met hem. De tijd op de NICU en alle heftige verhalen om ons heen vergeet ik nooit meer."

Ouders van Abigail

"Abigail was born on week 30 in Maastricht with the height of 36 cm and weight of 1500 grams. After two and a half weeks in the NICU we moved to medium care and spent about 2 months in total in hospitals. That was really a difficult time. Now, Abigail is between her birthday and her corrected birthday, weights 8.7 kg and 74 cm tall. For her birthday we bought her a doll in the height of 36 cm."

Foto's Halel
Lianne

Ouders van Stella

"Onze dochter Stella is nu helemaal gezond, en bijna 5 jaar oud, maar heeft in de lente van 2017 6 weken op de NICU gelegen vanwege een aangeboren afwijking aan haar longen. Tijdens de 20 weken echo werd er vocht gezien in de borstholte van de baby; dat zorgde voor druk op haar longen en hart. En zonder goed ontwikkelde longen is er ook geen leven. Dit was natuurlijk heel erg schrikken! Na twee gezonde kinderen verliep de derde zwangerschap opeens heel anders. We werden doorverwezen naar het ziekenhuis in Leuven, waar ze met 21 weken ons geopereerd hebben; er zijn toen (door een grote holle naald) twee drains op Stella’s rug geplaatst om het vocht in het vruchtwater af te laten lopen. Dit bracht veel risico met zich mee, je prikt door de vliezen heen, maar gelukkig ging de ingreep goed en bleef ze netjes zitten.

Met 38 weken werd ik ingeleid, ook omdat direct na geboorte de drains afgeklemd moesten worden zodat Stella haar eerste ademteug kon nemen. Dit ging allemaal goed, maar Stella had het na geboorte erg zwaar. Ze kleurde blauw, huilde zwak dus ging direct mee met de neonatoloog en moest geïntubeerd worden. Ook werd er een drain bij haar ingebracht om het toch weer toegenomen vocht rondom haar longen te laten weglopen. Dit was de slechtste start die we voor ogen hadden, maar ze was er tenminste. De diagnose chylothorax werd gesteld; door een aanlegfoutje lekt er lymfevocht in de borstholte. Het groeit altijd dicht, maar de vraag was wanneer? Stella had veel pijn aan de drain en werd in slaap gehouden. Heel zwaar als ouders om niets voor je kind te kunnen doen, maar we zijn heel warm begeleid door de verpleging en artsen op de NICU. Na twee weken viel het vocht ‘droog’ en kon de drain verwijderd worden. We mochten haar eindelijk vasthouden!

Stella was erg verzwakt, het zelf leren drinken ging heel langzaam; en ze pikte ook nog een bacterie op waardoor ze meningitis opliep. Dat waren hele nare, spannende dagen, maar we voelden ons gedragen door de lieve verpleging die er alles aan deden om Stella comfortabel te houden en ons te troosten. Gelukkig kwam ze ook deze tegenslag te boven, en mocht ze na 6 weken gezond mee naar huis. Inmiddels is ze een vrolijke kleuter van bijna 5, met alleen twee littekentjes op haar rug van de drains. Ik vertel haar altijd dat daar haar vleugels hebben gezeten, want ze heeft heel veel geluk gehad."

Moeder Lizzy

"Mijn dochter heeft 2 weken op de NICU gelegen, is geboren met 31 weken en 6 dagen. Wat mij is bijgebleven is de dapperheid van mijn dochter en alle andere kindjes. En het kundige personeel.  Wat bij mij het meeste indruk heeft gemaakt op de NICU is alle slangetjes die mijn dochtertje had, de geluiden van de monitor blijven je altijd bij. Ook is het erg moeilijk dat je niet kunt overnachten op de NICU, en je kind er moet 'achterlaten'. Het mooiste moment van de NICU periode was dat ik 3 uur na de keizersnede mijn dochter op de borst kreeg ❤, en alle momenten dat je aan het buidelen was."

Lizzy
Sandy

Moeder Sandy

"Dit is Siem. Siem is met 27,6 geboren. Bij jullie op de nicu gekomen op 9 januari 2018 na een bevalling bij jullie in t ziekenhuis. Wat hebben wij spannende momenten beleefd. Maar jullie hebben elke keer deze spanning van ons zo ver als mogelijk was weg kunnen nemen. Wat een warm bad waar we bij jullie afdeling terecht zijn gekomen.

Siem heeft gelukkig heel veel geluk gehad en met zijn geboorte gewicht van 750 gram. Heeft hij de periode bij jullie er goed door heen gefietst. Elke mijlpaal is gevierd, wel 2 oogoperaties verder. Is deze stoere jongen 4 jaar geworden en zit nu op de basisschool en is alles aan het ontdekken."

Moeder Vera

"Na 12 weken lang gebroken vliezen gehad te hebben, werd met 32 weken Riff geboren. Het moment dat me het meest is bij gebleven is de keer dat Riff na 1,5 week bij me mocht buidelen. Door veel bewegen verloor hij zijn beademingstube. Op dat moment zakte zijn hartslag direct, kwamen er ontzettend veel artsen en werd hij helemaal blauw. Ik was op dat moment weer zo bang om hem kwijt te raken. Wel werd ik op dat moment heel fijn opgevangen door 2 hele lieve verpleegkundigen. Het meest indrukwekkende vond ik de hele NICU. Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat in dat stukje ziekenhuis zoveel vreselijks en verdrietigs gebeurt. Ik denk dat heel veel mensen denken dat op de “couveuseafdeling” de baby’s alleen nog wat moeten groeien, maar het is zoveel meer dan dat. Er zijn zoveel momenten tussen hoop en vrees. In een week hebben we om ons heen gezien dat er 3 kindjes zijn overleden.

Buiten dat waren er natuurlijk ook heel veel mooie momenten, steeds als Riff weer een stapje vooruit ging, was dat zo mooi. Weer een slangetje minder, een paar cc zelf drinken, eindelijk op schoot, na weken voor het eerst in bad.

We zijn super trots op hem!"

Vera
Moeder Lidy

Moeder Lidy

"Zo gek, onze kindjes in een 'glazen doosje'. Ze niet zomaar kunnen vast houden, uit hun bedje kunnen halen om simpelweg even te knuffelen. Overal kabels, piepjes, en geluidjes. Voeding via een sonde, zuurstof op het neusje en zo nu en dan even dicht bij je voor huid op huid contact.

Een wereld van verschil met de eerste week van onze dochter die met 38 weken werd geboren, rond en gezond. Onze drieling werd geboren met 32 weken en 6 dagen. Ze verbleven slechts een week in de couveuse.
Een nieuwe ervaring voor ons. Stressvol omdat ze zo klein en kwetsbaar waren. Maar ook een fijne ervaring omdat onze jongens het meteen heel goed deden. Het team van NICU MUMC+ heeft met alle passie en liefde voor onze jongens gezorgd en daar zijn we nog steeds enorm dankbaar voor!"

Sluit de enquête