Een ingewikkelde operatie

European Vascular Cours (EVC) maakt dit jaar een switch  van congres naar online evenement

Op 7 en 8 maart 2021  vindt de 24e European Vascular Course (EVC) plaats. Door de beperkingen ten gevolge van corona met een heel ander concept dan voorgaande edities. Door slim gebruik te maken van technische mogelijkheden wordt het een online congres, maar nog steeds met de  focus op het opdoen van vaardigheden. Dus nog steeds met veel interactiviteit en directe feedback op het handelen. Al met al vergt het een complexe organisatie en veel opnieuw uitvinden. Voorzitter van de congresorganisatie prof. dr. Michael Jacobs vertelt.

“In 1995 hebben wij een marktonderzoek gedaan naar de beschikbare trainingsmogelijkheden bij congressen binnen het specialisme vaatchirurgie. De mondiale analyse liet zien dat er talrijke nationale en internationale congressen waren met hoofdzakelijk voordrachten en theoretische sessies, echter zonder training en educatiecurriculum. Na vele voorbereidingen hebben we de European Vascular Course (EVC) opgericht en in 1997 de eerste versie in Marseille georganiseerd. De reden om te kiezen voor Marseille was dat mijn mede-oprichter Alain Brancherau hoogleraar vaatchirurgie in die stad was. In het begin hadden we ongeveer 300 deelnemers en later hebben we dat aantal langzaam zien groeien tot meer dan 2000, met vertegenwoordiging uit meer dan 60 verschillende landen.”

Vanuit het MECC
“Vanaf 2000 verhuisden we EVC naar Amsterdam en in 2009 werd het MECC in Maastricht onze nieuwe omgeving. In die afgelopen 24 jaren heeft EVC zich ontwikkeld tot een gerenommeerd trainingplatform voor hart- en vaatspecialisten. Naast een theoretisch deel met overzichtcolleges, gepresenteerd door wereldbekende sprekers, bestaat het programma uit meer dan 250 verschillende workshops. Deze workshops hebben een enorm breed spectrum aan onderwerpen. Chirurgische en endovasculaire technieken, minimaal-invasieve diagnostiek, het implanteren van stents, het rekanaliseren van arteriën en venen, het behandelen van noodsituaties, clinical decision making, het leren schrijven van wetenschappelijke artikelen enzovoorts. Daarbij wordt gebruikgemaakt van simulatiesystemen, operatiemodellen, virtual reality, computer training en een breed scala van innovatieve technieken. Dit unieke concept is blijkbaar zo attractief dat (jonge) mensen uit alle hoeken van de wereld naar Maastricht komen.

Michael Jacobs
prof. dr. Michael Jacobs

Uitgangspunt was dat de tutoren in direct contact met de deelnemers zouden moeten staan en audiovisueel met elkaar moesten kunnen communiceren

Aanpassen aan corona
“En dan komt corona op bezoek. In maart 2020 hebben we EVC uitgesteld naar juli 2020, maar dat bleek ongegrond optimisme. Toen hebben we besloten om het geheel naar maart 2021 te verhuizen, ervan uitgaande dat het coronaprobleem dan de wereld uit zou zijn. Niets is echter minder waar en enkele maanden geleden werd duidelijk dat ook dit jaar EVC niet op de gebruikelijke manier kon plaatsvinden.
Sinds ’n jaar nemen wij als medisch specialisten deel aan webinars. Deze digitale sessies moeten de standaard congressen vervangen maar ’t wordt meer en meer duidelijk dat deze manier van communiceren als saai en vermoeiend wordt ervaren. Op basis van deze ervaring hebben wij nagedacht over de mogelijkheden om (jonge) hart- en vaatspecialisten online te trainen. Uitgangspunt was dat de tutoren in direct contact met de deelnemers zouden moeten staan en audiovisueel met elkaar moesten kunnen communiceren. Is dat mogelijk? Uiteindelijk hebben we een concept ontwikkeld waarin we acht high-tech-studio’s in het MECC bouwen. De workshops worden in deze studio’s opgenomen en gaan live de wereld in.”

Deelnemen
“Deelnemers kunnen zich via de website www.vascular-course.com aanmelden en registreren voor de workshops. Daarbij hebben ze de keuze uit 148 verschillende workshops en kunnen ze kiezen voor een zogenaamde digital studio seat: daarmee zijn ze audiovisueel aanwezig in de studio en in direct contact met de tutoren. Bij verschillende workshops worden zelfs modellen, katheters en ander leermateriaal naar de deelnemers thuis gestuurd, waar ook ter wereld, om tijdens de specifieke workshops te gebruiken. Tijdens elke workshop nemen de tutoren de deelnemers stap-voor-stap mee door de procedures en kunnen ze zelfs controleren hoe de kandidaten thuis de procedure uitvoeren. We zitten midden in de voorbereiding en ontdekken dat het een enorm complexe organisatie is. Met duizend-en-een logistieke details. Een dergelijk concept is nooit eerder in de wereld neergezet en dus voor ons hele team geheel nieuw.

blokbanner EVC
brede banner EVC
Sluit de enquête