Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onze verhalen

Futuristisch ei?

Futuristisch ei? Een tot de verbeelding sprekend apparaat, dat is de BodPod die visueel iets weg heeft van een mix tussen een klein ruimteschip en een futuristisch ei zeker. Maar hier heeft het helemaal niets mee te maken. Wat is het dan wel?

de Bodpod
Een tot de verbeelding sprekend apparaat, dat is de BodPod die visueel iets weg heeft van een mix tussen een klein ruimteschip en een futuristisch ei zeker. "Al heeft het hier helemaal niets mee te maken", haast onderzoeker Tanja Adam zich te zeggen. De universitair hoofddocent Nutrition & Movement Sciences van de Universiteit Maastricht, legt graag uit wat het wel is.

"De BodPod is een apparaat waarin een proefpersoon in strakzittend ondergoed en met een badmuts op het hoofd, op een zitje plaatsneemt om zijn lichaamssamenstelling te laten meten." Het meten van de lichaamssamenstelling geeft belangrijke informatie over de gezondheid. De BodPod is een cabine die verschillen in luchtdruk meet, nadat iemand in de capsule gaat zitten. De BodPod bepaalt binnen enkele minuten het volume van het lichaam en kan vervolgens door middel van formules de lichaamssamenstelling bepalen. "Op een manier die niet belastend is voor de patiënt kunnen we zo heel nauwkeurig veranderingen in het percentage lichaamsvet meten. Het apparaat meet het lichaamsvolume en het lichaamsgewicht van een persoon", legt Adam uit. "Met deze gegevens kunnen we de lichaamsdichtheid, de vetmassa en de vetvrije massa berekenen." Hoe lager de dichtheid, hoe hoger het aandeel vet. "De hele procedure neemt amper een paar minuten tijd in beslag en is daarmee snel en gemakkelijk voor de persoon die in het apparaat zit. Tegelijkertijd zijn de uitkomsten betrouwbaar voor de wetenschapper die ermee werkt."

De inzet van de BodPod - sinds 2012 in gebruik in het Maastricht UMC+ - is bovendien ideaal om in te zetten bij kinderen, zo blijkt in de praktijk. "De cabine heeft een raam waardoor ouders oogcontact met hun kroost kunnen houden. Het apparaat wordt door de meeste kinderen dan ook niet als bedreigend ervaren."

In het MUMC+ wordt de BodPod vaak gebruikt voor onderzoeken, voornamelijk als er een relatie bestaat met voeding en/of stofwisseling. Tanja Adam: "In veel wetenschappelijke studies wordt de BodPod inmiddels ingezet om metingen bij de patiënt te verrichten en processen voortdurend te evalueren. Bijvoorbeeld in onderzoeken naar diabetes en obesitas en op het gebied van leefstijlinterventie."

Bodpod

 
Sluit de enquête